zondag 30 oktober 2011

Scottisch delight 2


We bivakkeerden dit keer op Kintyre een schiereiland van Schotland aan de westkust. We waren hier 10 jaar geleden ook al geweest en maar ook dit keer hebben we Mull of Kintyre niet gehaald, wel de whiskydistilleerderij in Campbeltown "Springbank". Een distilleerderij waar alles nog zelf gedaan wordt.
Prei-stiltonsoep
Je hebt nodig: 3 preien, boter, 100 gr spinazie, 100 ml slagroom, 1 ltr bouillon (kan van tabletten) en 200 gr blue stilton.

Snijd de prei in dunne ringetjes en bak dit 5 minuten zachtjes in wat boter. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend snel slinken. Roer de slagroom en een beetje bouillon toe. Schenk dan de rest van de bouillon erbij. Roer goed en breng alles aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes trekken. Verkruimel de stilton en roer dit door de soep (hij mag nu niet meer koken). Schep vlak voor het serveren wat gebakken broodstukjes over de soep. De slagroom in Schotland is dikker dan wij gewend zijn, dus de soep bond prima, als je onze slagroom gebruikt moet je misschien extra binden met bloem of zoiets.

Porkchops met aardbeien
Je hebt nodig: lekkere karbonaadjes, 250 gr aardbeien, wat balsamicoazijn, 2 tl suiker, 60 ml kippenbouillon.
Marineer de aardbeien met azijn en suiker voor minimaal 15 minuten. Bak de karbonades bruin en gaar. Neem ze uit de pan en dek ze af met folie. Roer de aanbaksels in de pan los met de bouillon, voeg het aardbeienmengsel toe en warm even door. Simpel maar heerlijk.

Hopenlijk worden jullie niet helemaal tureluurs van onze euforische verhalen over Schotland en het Schotse landschap? Dit keer niet alleen recepten, of verhalen. Maar plaatjes om naar te kijken. De sfeer komt het best over op een herftstige dag, kaarsjes aan, glaasje port erbij of ......whisky of course!! Slainte!




Persoonlijk vinden wij dit de mooiste. Vanaf Kintyre hadden wij een blik op Jura in de verte terwijl de zon door de bewolking piept.

2 opmerkingen:

  1. Mooie plaatjes en lekkere recepten....Als ik de kans krijg ga ik er zeker een keer heen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Mar,

    Leuk hoor jullie schotse bloq!
    Die vakensvlees taartjes lijken me erg lekker.
    De schottisch pictures zijn erg mooi. Zet ik op mijn verlanglijstje!

    De knijnenbout heb ik ff over geslagen….
    Tot morgen.
    Groetjes,

    Ing

    BeantwoordenVerwijderen