zaterdag 1 oktober 2011

"Schotse" zalmburgers

Schotland

Sinds 2003 gaan we 1x in de 2 jaar in de herfstvakantie een week naar Schotland met onze goede vrienden Paul en Marijke. Dit idee is ooit voort gekomen uit de droom van Marijke en mij om een reclame na te spelen van een Schotse whisky, waarbij een vrouw in een lekkere warme trui bij een klein wild stromend riviertje een glas whisky krijgt van de man in het filmpje. Nu dat filmpje hebben we nooit nagespeeld, maar van Schotland en het landschap zijn we gaan houden. Dus gaan we naar Schotland en bezoeken we whiskydistilleries, maken mooie wandelingen en eten/koken verrukkelijke dingen.


In gesprekken met collega's is het soms moeilijk om te beschrijven hoe mooi Schotland is, zeker als de betreffende collega zelf een voorliefde heeft voor Toscane. Dus heb ik beloofd in de aanstaande blogberichten ook wat foto's van Schotland op te nemen. (hou je vast Hanneke)De foto's moeten eigenlijk vergezeld worden met Schotse recepten. Dus iets met zalm.

Deze zalmburgers zijn niet moeilijk en het is weer eens wat anders dan de traditionele hamburger. Snijd 600 gr zalm in grote stukken en doe ze in de keukenmachine samen met 1 fijngehakt sjalotje, 1 el fijngehakte peterselie, 1 tl lekkere mosterd, 1 eiwit, zeezout en versgemalen peper. Meng het geheel grof (geen puree). Verdeel het mengsel in vieren en maak er burgers van. Laat de burgers even opstijven in de koelkast.
Ik heb de burgers gebakken op de fry-top maar dit kan natuurlijk ook in een grilpan of koekenpan.
Eet de burgers op een lekker broodje samen met avocadosalsa en gebakken courgette.


Voor de avocadosalsa snijd je 2 rijpe avocado's in blokjes en meng die met 2 el limoensap, 1 teentje geperste knoflook, 2 el peterselie en 1 groene peper fijngehakt.
Smullen met je ogen dicht en wegdromen naar Schotland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten