woensdag 5 oktober 2011

Alweer vis en een lekker whisky slaapmutsje


Vandaag een lekker visgerecht gemaakt met kabeljauw. Je bakt 1 fijngesneden sjalotje met een geperst teentje knoflook in wat olijfolie. Dan voeg je 4 tot 8 in reepjes gesneden worteltjes toe, die je even meebakt. Dan een prei in reepjes en een halve courgette in reepjes toevoegen en meebakken. Laat het geheel 5 minuten zachtjes koken met 50 ml witte wijn en 125 ml slagroom. Op het laatst voeg je 100 gr geraspte Gruyere toe. Verdeel het groentemengsel over 4 ovenvaste soepkommen.

Verdeel 300 gr kabeljauw in grote stukken over de kommen en strooi er dan nog 100 gr Gruyere over. Dek de soepkommen af met een plakje bladerdeeg ingesmeerd met een losgeklopt ei. De kommen gaan dan 20 minuten in de oven op 200 gr C. Lekker met gebakken aardappeltjes.
En dan na de afwas, als je onderuitgezakt op de bank zit dan is dit ultiem genieten. Een glaasje whisky met chocolade shortbread (toch weer Schots).
Klop 300 gr zachte boter en 220 gr suiker met een mixer tot een luchtig mengsel. Zeef er 375 gr bloem en 6 el cacao bij en klop langzaam tot alles net gemengd is. Verdeel het mengsel over een ingevet bakblik (18x28cm) bekleed met bakpapier. Strijk glad en prik in met een vork. Zet 15 minuten in de koelkast. Bak daarna het shortbread 25 minuten in een oven op 180 gr C. Snijd als het gebak nog warm is met een mes lichtjes een patroon van rechthoekjes in. Snijd het gebak als het afgekoeld is in 24 stukjes. En bestuif met poedersuiker.
Scotland here we come.


1 opmerking: