zondag 15 januari 2012

Sinaasappels en vijgen


Het is nu de tijd van sinaasappels, hoorde ik een collega afgelopen week zeggen. En in plaats van ze zo op te eten, kun je ze ook verwerken in lekkere gerechten. Ik wilde weer eens een brood bakken. Dus tussen het behang af stomen door, (eindelijk tijd voor de slaapkamer) het deeg kneden en laten rijzen. En daarna een tajineschotel met kip en sinaasappel. Per toeval worden in beide gerechten ook vijgen gebruikt.

Voor het brood heb je nodig:
2 dl sap van sinaasappels (2 tot 3), dit verwarm je en voeg er dan 150 gr gedroogde vijgen in kleine stukjes aan toe. Laat het geheel 30 min. rusten. Meng dan 175 gr volkorenmeel met 300 gr tarwemeel en 50 gr boter, tot het geheel als broodkruim aanvoelt. Meng er dan 1 tl zout, 1 zakje gist en 3 el honing door. Zeef het sinaasappelsap en roer het met voldoende handwarm water door het mengsel en kneed het tot een elastisch deeg. Ik blijf dit altijd lastig vinden, wanneer is het voldoende gekneed? Kneed de vijgen en 4 tl gekonfijte fijngesneden gember door het deeg.
 Laat het deeg in een kom afgedekt met plastic folie een uur rijzen op een warme plek. Kneed het deeg dan nog een keer door en vorm er een brood van en leg die in een broodvorm. Dek de vorm weer af met folie en laat nog een uur rijzen. Bestrijk het brood met wat melk en bak het brood 35 min. in de oven op 200 gr C. Je kan het brood na 15 min. afdekken met aluminiumfolie tegen het verbranden.   


De tajine is makkelijker te maken. 
Bak in een pan of tajine, 2 rode uien in parten en 2 teentjes knoflook aan in boter en wat olijfolie. Voeg na een paar minuten 1 el tomatenpuree en sinaasappelrasp van 1 sinaasappel toe en bak kort mee. Doe dan het sinaasappelsap van 1 sinaasappel, 1 el ras el hanout, 12 gedroogde vijgen en 250 ml kippenbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en voeg 2 winterwortelen (in dikke halve plakken) toe. Leg 4 kleine kippenbouten in de pan of tajine en druk ze een beetje onder het vocht. Zet de deksel op de pan/tajine en stoof het geheel in 40 minuten gaar. Ik heb de tajine in de oven gezet op 180 gr C. Bak 100 gr amandelen in wat olie brui en strooi over de kip. Wij hebben het gegeten met couscous.          


Cotswold Hills in Midden-Engeland

2 opmerkingen: