woensdag 15 juni 2011

Simply red and the Nutcracker

Het leuke aan vakantie is de tijd voor koken. Maar deze vakantie moet ik tijd besteden aan het schrijven van een schoolplan en oefenen op de golfbaan, want dat GVB moet er nu toch echt een keer van komen. Dus dinsdagavond verse Tomatensoep en omdat het een hoofdgerecht is, ietwat vulling erin. Het recept komt uit een oude Delicious van 2 jaar geleden uit het Italië nummer. Heel simpel. Fruit 2 fijngehakte teentjes knoflook. Dan voeg je 2 blikken tomatenblokjes toe en 6 fijngesneden halfgedroogde tomaatjes, een laurierblaadje en 250 ml bouillon (kippen of groente als je voor vegatarisch gaat). Laat het geheel 15 minuutjes zachtjes koken, zodat het wat indikt. Laat licht afkoelen en pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper en warm hem weer even op. De soep is lekker met gevulde deegwaren zoals tortellini of merluzza en wat pesto (in mijn geval mesto, zie recept met aubergine) en lekker brood.


Oké, Simply red is de tomatensoep, maar waar staat the Nutcracker dan voor?
Afgelopen zaterdag vierde Laura haar 25ste verjaardag en dan daar kwam dit blog ook ter sprake. Rowinda (vriendin van Laura) vroeg of pecannotentaart er ook opstond. We hadden die laatst heerlijk gegeten met ijs, terwijl we naar Dan Karaty zaten te kijken met The Ultimate Dance Battle. Hij stond er nog niet op, maar ik was het wel van plan, dus alsnog. Rowinda speciaal voor jou.
Eerst kneed je deeg van 250 g bloem, 50 g suiker, 125 g ongezouten boter in kleine stukjes, het vanillemerg uit een vanillestaafje, 1 ei en een scheutje melk. Laat het deeg 30 min rusten in de koelkast. Rol het deeg daarna uit voor een ingevet bakblik en laat het weer 30 min rusten. Bak de bodem dan 10 min in een oven van 180 grC met een blinde vulling. Voor de vulling heb je 450 g pecannoten nodig (ongebakken, anders worden ze dubbel gebakken). Hak de helft van de noten fijn, meng dit met 3 eieren, 175 g rietsuiker, 1 tl kaneel, 100 ml golden syrup, 50 g gesmolten boter en 50 ml bourbon. Voeg als laatste de hele pacannoten toe. Schenk het mengsel op de deegbodem en bak nog 30 min op 180 grC in de oven. Heerlijk met een bolletje ijs. Geen makkelijk recept, maar zeer de moeite waard, zeker met een dansshow en Dan Karaty is it absolute heaven. 

2 opmerkingen:

  1. Ziet er weer lekker uit....gefeliciteerd met jullie dochter;-)....Dat taartje lijkt me heerlijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaaaa, de notentaart!!! Dat wordt een klassieker, ik voel het :) Groetjes Rowin

    BeantwoordenVerwijderen