zaterdag 18 juni 2011

Gerookte zalm met whisky

Het zal weer eens niet, hoor ik onze trouwe blog volgers denken: een recept met Whisky! Op zich helemaal niet raar, hoor. Zeker niet wanneer er vis, en in het bijzonder zalm, bij betrokken is.
Ik had eens ergens op het wereldwijde iets gelezen over het roken van zalm in de Weber, op een cederhouten plankje, met wat appelhout als rookhout. Dat leek mij van de week een goed idee, maar dan moest er nog wel een special bij komen. Dat werd dus een mix van olijfolie, een vis kruiden mengsel (maar wat zwarte peper, gemalen mosterzaad, knoflook, chilipoeder en zout doet het ook goed) en..... whisky. Mijn laatste aanwinst: een Tobermory uit 1995, cask strength (51.5%). Niet te kinderachtig 1 op 1 gemengd met de olijolie. Even net als bij een vinaigrette goed door elkaar kloppen.
Onze visboer in Toolenburgh sneed een vers stuk zalm voor ons af, met vel en al. Voor twee personen een moot van ca.  300 gram.

Bereid de Weber voor op in indirect grillen. (Niet teveel water in het bakje eronder doen, anders wordt het erg vochtig). Plankje en houtchips hebben natuurlijk al een uurtje of wat in het water gelegen  (volgende keer ook in whisky dompelen ?, mmmmmm....). Strooi je houtchips over de kolen. Ik had net bij american food 4u appel wood chips gekocht. Dat schijnt het goed te doen bij vis.
Leg de zalm met de huid naar onder op het plankje en dat op de grill. Bestrijk de zalm met het olie/ whisky mengsel doe de deksel op de grill.
Na zo'n 10 minuten "mob" je nog een keer met de vloeistof en na 10 minuten nog een keer. Omdat de grill niet te heet wordt duurt het wat langer dan je denkt, dus "mob" gewoon na 10 minuten nog een keer! Het komt de smaak meer dan ten goede.
Mar had ondertussen venkel in de oven klaargemaakt volgens een recept van Jamie. Een prachtige combi. En de zalm, tsja, we proefden dat het vers was afgesneden en de mob was er prachtig ingetrokken.
Incredibly good food this is.

2 opmerkingen:

  1. Koken met drank/Whiskey is altijd goed...Je plank in Whisky dompelen is een wat dure oplossing;-)
    Hoe was die RUB?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Apple smoked salmon with whiskey? That sounds AWESOME. Looks like it turned out really well :)

    BeantwoordenVerwijderen