zondag 5 juni 2011

I amsterdam

 

Pijn in mijn billen van het fietsen. Maar het was heerlijk. Afgelopen Hemelvaartweekend hebben we in het huisje van mijn zus gezeten in de Jordaan. Woensdagmiddag na het werk ben ik met de fiets naar Amsterdam gegaan. Jan-Willem kwam later, want hij moest langer werken. In Amsterdam aangekomen allereerst maar eens neergestreken op 1 van de mooiste terrasjes aan de Lijnbaansgracht bij wijnlokaal Mulliners.

Bij Mulliners heb je keus uit een aantal wijnen per glas en de Rueda uit Spanje was zalig. Mulliners is voor ons een beetje jeugdsentiment, want dit wijnlokaal zat er al toen wij 30 jaar geleden gingen stappen en dezelfde man (waarschijnlijk de eigenaar) loopt daar nog steeds rond.
 's Avonds hebben we gegeten bij De Zagerij op de Westerstraat. Lekker buiten op het terras.
De volgende dagen was het natuurlijk ontzettend mooi weer en hebben we Amsterdam op de fiets doorkruist van Oost naar West en van Zuid naar Noord. We hadden een paar adresjes opgeschreven uit Het Parool en de Delicious. Zo wilden we echte Italiaanse espresso drinken op het IJplein in Amsterdam-Noord.
                              

De espresso bracht ons even terug naar Umbrië. Daarna zijn we door Noord naar het voormalige NDSM terrein gefietst (op aanraden van mijn vader). Het was een ware ontdekkingstocht. Het hele terrein is omgetoverd in een bedrijven terrein, met architectonische hoogstandjes tussen industrieel erfgoed.
Vanaf het NDSM terrein zijn we met het pontje teruggegaan naar het Centraal.


We hebben ook nog een snel bezoek gebracht aan het Van Goghmuseum en het Tropenmuseum. Dat is het grote voordeel van een museumjaarkaart.
Van Van Gogh nu ook het bloesemschilderij gezien, waar ik mijn brillenkoker van heb. Echt een schitterend schilderij, met een hemelsblauwe achtergrond.


Na het Tropenmuseum hebben we Watergraafsmeer doorgefietst op zoek naar een lunchadres aan het Galileï-plantsoen. Nooit geweten dat er zoveel mooie woningen in de Watergraafsmeer staan. Het heeft iets weg van Amsterdam-Zuid. Gefietst door Frankendaelpark (nooit eerder geweest), vroeger stopte ik bij het Oosterpark, ik had niets te zoeken in de Watergraafsmeer, ja 1 of 2x naar de Jaap Edenschaatsbaan meer niet. Maar nu ontdekt en een lekker broodje gegeten bij "Meer". Een adresje uit de Delicious.
Eten bij Toscanini is niet gelukt, dan hadden we 3 weken geleden al moeten reserveren. Dan maar reserveren bij Beulings in de Beulingstraat. Ook zo'n straat waar je duizend keer aan voorbij fietst of loopt, maar eigenlijk nooit in gaat. Spijt van! Want eten bij Beulings is een aanrader. Iets duurder, maar van topklasse. Ze hebben elke dag een wisselend menu. Je kiest uit 2 voorgerechten, 2 tussengerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts en daarbij krijg je allerlei verrassingen. Amuse, brood met een grassige olijfolie en gekarameliseerde boter, glaasje met iets ondefinieerbaar lekkers (gember en brandnetelthee over een huppeldepupmousse) en chocolaatjes bij de koffie. Vooraf hadden we gekozen voor Noordzeekrab met groene asperges, als tussengerecht een penne met konijnragu en verse morieljes, en JW nam poonfilet met lardo en ik longhaas op bietenpuree met gefrituurde spiering en toe, kaas met port en ??? (ai, vergeten) alles met een bijpassend wijnarrangement (deed ons denken aan de gezellige wijnproeverij bij ons thuis, met al die lekkere gerechten). Als je van lekker eten houdt en verrassende smaken, ga dan naar Beulings.

Wat doe je dan nog meer in zo'n weekend? Lunchen op het terras in het Westerpark op het voormalige Westergasfabriekterrein. En wat blijkt? Er is een evenement dit weekend geheten "Rollende keukens". Allemaal wagentjes, campers, bussen ingericht als eetplek. Zo ook de BBQ-guru, green eggs en een grote rookoven. Hebben we natuurlijk "pulled pork" geprobeerd. Varkensvlees wat de hele nacht gestoofd heeft op een BBQ en daarna uitelkaar wordt getrokken.
En last but not least, we hebben eindelijk een keer gegeten bij Loetje in de Johannes Vermeerstraat. Ik had er al vaak over gehoord van een collega en toegegeven, ze hebben hier de lekkerste biefstuk van Amsterdam (Els en Erik, jullie hebben gelijk).
Kortom, het was een culinair weekend, maar we hebben alle calorieën er meteen weer uitgefietst. Vanavond dan maar bietjes met een ouderwets lekkere gehaktbal en sla uit eigen tuin.

1 opmerking:

  1. Dat klinkt als een erg fijn weekend...Die pulled pork ziet er ook lekker uit...mischien weekend maar eens maken... ik zat met mn hoofd in Italie...blog volgt;-)

    BeantwoordenVerwijderen