zondag 11 december 2011

Pré Kerst lekkernijen (2)

 Stonehenge 2009
Het is altijd leuk om te koken voor vrienden, zeker als ze van lekker eten houden. Ook met Kees en Ellen hebben we de traditie om eens in de zoveel tijd met elkaar te eten en ook zij houden van koken, bijzondere dingen uitproberen en gezellig bijkletsen.
Dus op naar de slager voor een varkensrollade. Nu hebben wij in Hoofddorp alleen maar keurslagers (allemaal hetzelfde assortiment) of de supermarkt. Gelukkig neemt onze slager in winkelcentrum het Paradijs nog wel de moeite om speciaal voor ons een rollade vers af te snijden en op te binden, want de rollades in de vitrine waren wel heel erg mager. Terwijl het mooie van een rollade is, dat hij ook bakt in zijn eigen vet, juist dat vet geeft de heerlijke smaak aan een rollade.
De rollade wordt gekruid met zeezout, zwarte peper en veel tijm. Allereerst bak je 2 tot 3 rode uien in ringen en 2 tenen knoflook aan in olijfolie, daarna braad je de rollade aan in olijfolie met een grote klont boter. Doe dit bij elkaar in een braadslede samen met een zakje gedroogde vijgen in tweeën. Giet een glas Marsala over de rollade. Kreukel een stuk bakpapier en maak het nat, drappeer dit over de rollade en uien en plaats de braadslede in de oven op 200 gr C voor 50 minuten. Na 25 minuten even de rollade keren en er nog een glas Marsala overheen gieten.
Neem de rollade uit de braadslede en laat het vlees even rusten voor het aan te snijden. Voeg aan de saus 250 ml kippenbouillon toe, laat 10 minuten zachtjes sudderen en voeg dan 150 ml creme fraiche toe. Heerlijk en echt niet te vet, maar lekker sappig en mals.


We begonnen de maaltijd met een voorgerecht uit ons allereerste kookboek (Elsevier) zo'n 30 jaar oud. Een simpel voorgerecht, maar met een leuke variatie aan smaken. Het zoute van het uitgebakken ontbijtspek met het pikant zoete van de saus over plakken avocado. 30 Jaar geleden waren avocado's nog niet zo algemeen bekend als tegenwoordig, dus toentertijd moesten we nog echt zoeken naar avocado's. Je maakt de saus door 50 gr suiker, 6 el witte wijnazijn, 6 el water, 50 gr boter, 4 el tomatenketchup en 4 el chilisaus te verwarmen en zachtjes 10 minuten in te laten koken. De warme saus gaat over plakjes avocado en wordt bestrooid met verkruimeld uitgebakken ontbijtspek.

En dan eindigen met een peren/gorgonzolataartje.
Beleg een ingevette bakvorm met bladerdeeg. Roer 150 gram gorgonzola los met een scheutje slagroom en 1 ei. Schenk dit mengsel op het bladerdeeg. Schil 2 tot 3 peren en snijd ze in schijfjes. Schep de schijfjes peer om met citroensap (van een halve citroen) en 3 el gembersiroop. Schik de peer op het gorgonzolamengsel en strooi er versgemalen zwarte peper over en 1 el roze peperkorrels licht gekneusd. Bak het taartje 20 minuten in de oven op 200 gr C. Om je vingers bij af te likken.

4 opmerkingen:

  1. Blijf de recepten sturen heerlijk!! Heb vorige week recept voor Els uit t kookboekje gemaakt..mmmm

    gr Liek x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo JeeweeMph,

    Wat moeilijk kiezen, het water loopt je in de mond. We komen er wel uit
    voor kerstmis, in combinatie met onze gedachten. mmmmmmmmmm.....
    Nog een fijne avond.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het was goddelijk lekker en hemels gezellig.
    xxx

    taste-case

    BeantwoordenVerwijderen