zondag 11 december 2011

Pré Kerst lekkernijen (1)

We zijn ons blog ooit begonnen met het idee er recepten en mooie foto's van ons op te zetten. Nu na 1 1/2 jaar zijn het hoofdzakelijk recepten en zijn we de foto's vergeten. Maar zo'n 2 maanden geleden wilden we laten zien hoe mooi Schotland is en plaatsten we een paar foto's van Schotland op ons blog, aan het begin van een recept. En eigenlijk vind ik (Jan-Willem ook)dat wel een leuk idee, dus vanaf nu zet ik gewoon af en toe zomaar een foto op het blog gevolgd door een recept.












Lake Holland in Montana, USA


Het verbaasde ons, dat we vanochtend vroeg zo helder op de golfbaan liepen, na 2 avonden lekker eten en wijn. Vrijdagavond kwam Marc eten. Marc is degene, die ons zo'n 1 1/2 jaar geleden op het idee van ons blog bracht. Wij kennen Marc en Ingrid al heel lang en eens in de zoveel tijd eten we met elkaar, waarbij we elkaar altijd iets bijzonders voor willen schotelen want we houden allemaal van koken, bbq'en, lekker eten en genieten. Dus dat is de kookboeken induiken.
Vooraf een mosterdsoep met gamba's, hoofdgerecht wordt hertenbiefstuk ala Stroganoff en toe een clafoutis met frambozen en bessen.
De mosterdsoep is gemaakt op basis van kippensoep en gebonden met creme fraiche en lekkere Limburgse mosterd. De gamba's worden even gebakken en dan per soepkom 2 gamba's. De foto was niet zo goed gelukt, dus...


Stroganoff van hertenvlees en wilde paddenstoelen, een recept van Jamie Oliver.
Bak 2 rode uien en 2 tenen knoflook, gesnipperd, aan in olijfolie. Schep even apart op een bord. Kruid 450 gr hertenvlees (in reepjes gesneden) royaal met zout, peper en paprikapoeder. Bak dan 300gr wilde paddenstoelen (cantharellen, duinvoetje ) een paar minuten tot ze bruin beginnen te worden en voeg het vlees toe. Bak het vlees kort mee, anders wordt het taai. Voeg de gebakken uitjes/knoflook weer toe, hussel er een klont roomboter door en een flinke scheut brandy of cognac. Roer er nog geraspte schil van een citroen door en 2 dl creme fraiche. Strooi er peterselie over en serveer met rijst en augurkjes.


De clafoutis is een warm naferecht van eieren, yoghurt en vruchten. Ik heb laatst een orgineel recept van een collega (met een huis in Frankrijk) gehad, zij had het recept weer van een Franse buurvrouw. Leg op de bodem, van een ingevette, bakvorm een handvol vruchten (dit keer had ik frambozen en bosbessen). Meng in een kom 3 á 4 eieren met 250 ml dikke yoghurt (Griekse). Roer 3 tl maizena los met wat yoghurt en roer dit door het eiermengsel. Giet het mengsel op de vruchten en strooi nog een handvol vruchten op de bovenkant. Bak de clafoutis 20 minuten in de oven op 200 gr C. Eet de clafoutis warm, bestrooid met poedersuiker.



1 opmerking:

  1. Hi mar en JW

    Leuk, de clafoutis. Wist niet dat het zo simpel was.
    Laura’s receppie lijkt me ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen