woensdag 21 december 2011

Hemelse modder

De titel voor dit recept is natuurlijk gestolen van het restaurant Hemelse Modder in Amsterdam, maar het was dan ook zo lekker!!
Tis wel een kiloknaller hoor!
Hier komt het recept voor 8-10 personen:
8-10 vuurvaste vormpjes van 175ml met en doorsnede van 9-10 cm. Dat is eigenlijk het lastigste...
Een meloenbolletjes "dingetje".

Voorbereiding (kan 1 dag van tevoren):
Doe 10 gram gewone kristalsuiker, 100 ml water, 20 gram roomboter en 65 ml slagroom in een steelpan en breng voorzichtig aan de kook.
Breel tegelijkertijd 300 gram pure chocoladereep (cacaogehalte 63%) in stukken. Wanneer het mengsel kookt haal je het van het vuur en smelt je stukje voor stukje de chocolade er doorheen. Dat ziet er nu al lekker uit!!
Wat je zojuist gemaakt hebt heet ganache (wist ik ook niet, tot ik het las...). Koel het af en zet het minstens een uur in de vriezer.
Haal het uit de vriezer en kijk of het hard/ zacht genoeg is om er bolletjes van te maken met de meloenbolletjes "dinges". Zet de bolletjes weer terug in de vriezert.

Op het moment suprème (dus vlak voor toetjestijd, ca half uur):
Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius. Maak 100 gram gepelde pistachenootjes (liefst ongezouten) fijn in een keukenmachine. Echt fijn dus!
Vet de vormpjes gelijkmatig in met roomboter. Zeef hier het pistache crush over en bedek de onder- en zijkanten met pistache. FF schudden, shaken zodat ook dit gelijkmatig is verdeeld en je eigenlijk geen vormpje meer ziet. Zet de vormpjes in de koelkast.
Smelt 75 gram pure chocolade (63% cacao) samen met 300 gram roomboter au bain-marie.
Klop ondertussen met een mixert 3 eieren, 4 eierdooiers en 85 gram kristalsuiker tot goed stijf. Spatel hier vervolgens 85 gram (gezeefde, anders klontjes!) bloem doorheen en daarna de gesmolten chocolade.
Giet dit in de vormpjes. Vul ze tot zo’n driekwart.
Duw in elk vormpjes 1 of 2 of 3 of 4 bolletjes. Zolang die bolletjes maar "önder water" staan en niet te dicht bij de kant liggen.

Bijna daar, houd vol!!
Bak de taartjes zoon 10-15 minuten in de oven. FF kijken of ze opkomen en een bietje bruin worden.
Haal ze uit de oven. Wacht even een minuut of 2 en stort ze op de bordjes.Garneren met wat overgebleven pistachekruim, lepeltje erbij en smullen maar.

En dan gaat het er zo een beetje uitzien als het goed is.


3 opmerkingen: