maandag 26 december 2011

Porchetta

Traditie getrouw (wanneer spreek je van een traditie?) eten en koken wij samen met Paul en Marijke op Kerstavond een maaltijd. Sinds een paar jaar, hebben wij deze Kerstavond verschoven naar een week voor Kerst, anders eet je 3 dagen achter elkaar wel erg veel.
De traditie is overgenomen van mijn ouders, die vroeger op Kerstavond (wij gingen niet naar de kerk) een gezellig avondje organiseerde met familie en vrienden. Mijn vader dekte een lange tafel en mijn moeder maakte standaard een garnalencoctail en daarna werd de tafel gevuld met Franse kaas, lekkere vleeswaren, salades, brood en toast. De maaltijd duurde meestal de hele avond en er werd veel gelachen en gekletst.
Wij wilden deze avonden in ere houden met goede vrienden en onze kinderen, dus....
In de loop van de jaren werden de maaltijden steeds extremer qua uitproberen van recepten. Ooit hebben we een kalkoen uit Engeland besteld (was niet zo'n succes). Dit jaar viel de keuze op "porchetta" met een parelhoenmousse vooraf en het heerlijke toetje, dat JeeWee al op het blog heeft gezet (Hemelse Modder). De parelhoenmousse viel wat tegen, maar de porchetta was heerlijk.
Dus hier, voor de echte Italiaanse fans, het recept.

In Italië wordt porchetta aan kraampjes op de markt of op de hoek van de straat in een dorp verkocht op een broodje. Deze kraam stond in een dorp in Umbrië.

Voor porchetta heb je buikspek nodig aan 1 stuk met het spek er nog aan. Bij de slager moet je dit een paar dagen van te voren bestellen, maar wij hebben buikspek gekocht bij de Hanos (groothandel) in Amsterdam.


Neem een stuk buikspek van ongeveer 2 tot 2,5 kg (genoeg voor 9 tot 10 personen). Snijd het buikspek open zodat je een lange lap krijgt om te vullen. Bestrooi het vlees met grof zeezout en grof gemalen zwarte peper, masseer het goed in het vlees. Daarna vul je het vlees met grof gehakte tijm, rozemarijn, salie, 2 el venkelzaad en 100gr pijnboompitten. Rol het geheel op als een rollade en bind het vast met keukentouw. Wrijf de rollade in met olijfolie, zeezout en zwarte peper. Schenk een beetje olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin.                                                                                                             

Schuif de braadslee in de oven (230 gr C) en rooster het vlees 20 minuten. Daarna wordt de temperatuur verlaagd naar 150 gr C en dek je de rollade af met aluminiumfolie. Bak de rollade 3 uur, zonder er verder naar om te kijken. Verwijder dan het folie en bak nog 20 minuten, zodat de korst knapperig wordt. Haal uit de oven en snijd in dunne plakken. Je kan de porchetta warm of koud eten. Lekker met spruitjes en gebakken aardappeltjes.

4 opmerkingen:

 1. Ja deze ziet er erg mooi uit...... geweldige foto uit Umbrie....fijne dagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag de varkensrollade gemaakt van jullie blog. Heerlijk!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Greetings! Very useful advice within this article!
  It is the little changes that produce the most important changes.
  Many thanks for sharing!

  Here is my blog post; Gardening Tips

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yοur waу of telling the ωhole thing іn this piеce of
  wгiting іs гeаlly niсe, evеry one
  bе able to simply know іt, Thanks a lot.

  Lоοk at mу рage - low back pain treatment with pilates

  BeantwoordenVerwijderen