zaterdag 28 mei 2011

Wijn en lekker eten

Afgelopen zaterdag hebben we een wijnproeverij gehad met gezellige vrienden. Het was een heerlijke avond met veel lekkere wijn en evenzoveel lekkere gerechten. We waren met z'n dertienen en hadden 7 verschillenende wijnen/gerechten allemaal rond het thema Zuid-Europa. We begonnen in de tuin met een zoete rode Lambrusco en een prikkertje met een plakje Fuet en een gevulde olijf. Daarna naar binnen aan de gedekte tafel. We hebben romige courgettesoep gegeten en aspersges met een avocado/ansjovis quacamole en een echte Griekse kip/feta salade, lauwwarm (heerlijk), Spaanse albondigas in een zalige saus en toe ijs losgeroerd met balsamicoazijn en aardbeien. Superlatieven zeggen te weinig. Het was gezellig, iedereen praatte en lachte met elkaar, terwijl niet iedereen elkaar kende. Echt voor herhaling vatbaar en zoals Hanneke al zei, er zijn nog zoveel thema's te bedenken: Rhone wijnen, alleen rode wijnen, Franse wijnen, 1 bepaalde druif enz...
Zelf had ik deze avond een Portugees recept uitgeprobeerd. Pijlinktvisjes gemarineerd en gegrild op een salade van witte bonen met gebakken chorizo en ui. Voor de liefhebbers volgt hier het recept voor 4 personen.
8 pijlinktvislijven, schoongemaakt en in driehoekjes gesneden. Doe ze in een kom met een flinke scheut olijfolie, 2 tenen gehakte knoflook en flink wat paprikapoeder, meng goed door elkaar en laat een uurtje marineren. Om de salade te maken, bak je 2 chorizoworstjes in plakjes(niet die grote van AH) een paar minuten in olie tot de plakjes knapperig zijn. Neem de plakjes uit de pan en fruit in de olie 1 grote rode ui in ringen ongeveer 5 minuten. Doe de chorizo terug in de pan bij de ui en voeg 1 rode peper in ringetjes, 2 blikken uitgelekte witte bonen en een scheutje witte wijn toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat 4 minuutjes koken. Schep de warme bonensalade in een grote kom en voeg een handvol gehakte peterselie en citroensap (van 1 citroen) toe. Breng op smaak met zout en peper. Grill de inktvislijfjes op hoog vuur in een grillpan of op de BBQ in 2 minuten aan elke kant. De lijven zijn dan zacht en licht geroosterd, anders worden ze snel taai/rubberig. Leg de inktvisjes op de salade en smullen maar.

Als ik de recepten van de anderen krijg, zet ik ze ook op dit blog, dus mail ze maar naar mij toe.

1 opmerking: