zondag 8 mei 2011

Bella Italy

We zijn net terug van een weekje Italië. Naast het wonderschone landschap en de Middeleeuwse dorpjes hebben we natuurlijk ook volop genoten van het eten. Na een bezoek aan de vakantiebeurs in januari waren we ervan overtuigd dat Umbrië onze bestemming in Italië zou worden. Umbrië ligt in het midden van de laars en grenst niet aan zee. Op de website van agriturisme hebben we een huisje gevonden in Vallfabrica. Vanaf ons terras (elke ochtend heerlijk buiten ontbijten) hadden we uitzicht over het dal. We hebben lekker weer gehad, alleen in de avonden koelde het behoorlijk af. We hebben Narni, Perugia, Assisi en Gubio bezocht, gewandeld langs het meer van Trasimeno om naar vogels te kijken (purperreigers gezien) en gegolfd. Het belangrijkste was genieten, rustig aan doen en de Italiaanse keuken ontdekken. Een paar van de lekkerste gerechten staan hierbij.

Tagliatelle met wilde asperges. De asperges worden in het wild geplukt aan de bosrand. Ze smaken kruidiger dan de geteelde asperges. In dit gerecht zijn de asperges zachtjes gebakken in olijfolie met knoflook, daarna vermengd met de tagliatelle en geraspte Parmezaanse kaas. Om je vingers bij op te eten. We hebben dit gegeten in Narni, een zeer pittoresk klein dorpje, in een smal straatje waar 2 tafels buiten stonden in de zon. Onze eerste ontmoeting met de Umbrische keuken, net als het gerecht hierna.

Een Umbrische bonenschotel. Ik herinnerde me, dat ik dit recept ergens in mijn verzameling heb staan, dus deze ga ik zeker een keer thuis maken. Het is een stoofschotel met varkensvlees (draadjesvlees) en bonen, gestoofd in olijfolie met natuurlijk knoflook. De saus was heerlijk om brood in te dopen.Dit gerecht hebben we gegeten bij een agriturismubedrijf waar ook gekookt werd. De keuken was gespecialiseerd in gerechten met wild zwijn. Dat hebben we hier dan ook gegeten, maar dit gerecht was ook heel lekker. Zeer dun gesneden kalfsbiefstuk gebakken in olijfolie met hele peperbessen. Niets bijzonders, maar verrrrrukkkkkelijk!!!!
Net als de varkenskotelet hieronder. Gewoon gebakken en bestrooid met peperkorrels. Het verschil tussen een ouderwetse karbonade met vetrand en de dunne magere karbonades die je tegenwoordig in Nederland overal koopt, is natuurlijk te proeven. Mals, zacht vlees met smaak.Dit is penne met worstvlees in een roomsaus. Ook dit recept heb ik ergens en ook al eens gemaakt, maar zoals we dit in Assisi hebben gegeten is toch anders. Komt natuurlijk ook doordat het vakantie is en mooi weer en een lekker terras, maar toch.

Verder hebben we veel cappucino's en espresso's gedronken. Sowieso standaard elke ochtend bij het koffiebarretje aan de piazza in Vallfabrica. Waar voor de deur op stoeltjes de mannelijke bewoners van het dorp elke dag bijeenkomen en uren zitten te kletsen en liters espresso drinken.Italië (Umbrië) we komen zeker terug.

2 opmerkingen:

  1. Zo te zien hebben jullie het heerlijk gehad...mooie gerechten...
    Whisky Mwa lekker door een gerecht. hehehe Burgers waren zeer mals..erg fijn.Met de Man is alles gelukkig ok..voelde zich alleen erg leeg!! zonder BB.Ik heb trouwen Jack Daniels wood chips gekocht..niet echt een meerwaarde..jammer;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. All of this food looks amazing! Looks like you had a wonderful trip :) I am particularly focused on the slices of beef or lamb sprinkled with berries/peppercorns and the fresh herbs laying on top of them.

    BeantwoordenVerwijderen