woensdag 27 april 2011

Paastapas

Eerste Paasdag en traditiegetrouw spreken we dan iets af met mijn familie. Vroeger was dat een brunch, maar de laatste jaren vinden we een diner gezelliger. Dit keer had mijn jongste zus het idee geopperd om Tapas te maken met z'n allen. Ik heb mijn tapaskookboek erop nageslagen en de volgende recepten gemaakt: gegrilde preisalade, Moorse courgettesalade, gestoofde inktvisjes voor Laura, toast met
aubergine/tomatensalsa en geitenkaas en natuurlijk Spaanse tortilla voor Janet.
Vooral de salades vond ik een succes. Zijn zeker een aanrader bij een BBQmaaltijd.

Voor de preisalade koop je dunne prei, die snijd je in 2 stukken en de stukken in kwarten over de lengte. Een beetje insmeren met olie en dan grillen in de grilpan of roosteren op de BBQ. Als ze klaar zijn meng je ze met een dressing van olie, witte wijnazijn, 2 el peterselie, 2 el bieslook en 1 tl scherpe mosterd. Op smaak brengen met zout en peper. De prei af laten koelen in de dressing. 

Voor de Moorse courgettesalade, snijd je 2 tot 3 kleine courgettes in plakjes, die je in een koekenpan gaar kan bakken, maar ik heb ze gebakken op de Fry-top.

Doe de plakjes in een kom en voeg 80 g pijnboompitten (even geroosterd), 80 g rozijnen, 3 el verse munt, 2 el citroensap en zout en peper naar smaak toe. Laat de salade afkoelen en zet hem minstens 3 1/2 uur koel weg.


Voor de tortilla kook je 200 g aardappelen bijna gaar en snijd je ze in blokjes. Bak in een koekenpan 1 teen knoflook, 4 bosuitjes fijngesneden, 1 groene en 1 rode paprika in kleine blokjes in wat olijfolie 10 minuten. Als het mengsel afgekoeld is, roer je de aardappelblokjes erdoor. Meng dit met 5 grote eieren, 125 ml zure room, 200g geraspte Manchego en 3 el bieslook fijngesneden. Op smaak brengen met zout en peper. Schenk het mengsel in een rechthoekige ovenschaal en bak de tortilla 40 minuten in een oven op 190 gr C. Laat hem afkoelen en snijd hem in stukken. Deze tortilla is makkelijker te maken dan een tortilla in een koekenpan.

1 opmerking:

  1. Mooi mooi weer...lekkere tapa's Ik ga die courgette salade zeker eens maken...met een fijne brisket;-)

    BeantwoordenVerwijderen