zondag 3 april 2011

BBQ Zaterdag!

Wat een knalweer was het gisteren! Superdeluuks! Niet te missen hoe er gekookt ging worden: BBQ time! Voor mijn verjaardag heb ik een boek gekregen metBBQ recepten van Adam Perry Lang (wie kent hem niet?). Daar heb ik Pork Tenderloin uit klaargemaakt. Het voorgerecht bestond uit tijgergarnalen - JeeWee Style.
Van de garanalen (stuk of 3 per persoon) draai je de kop af, even spoelen met schoon koud water en droogdeppen.

 Ondertussen BBQ lekker warm opstoken, rooster vlak boven de kolen schuiven. Zet een koekenpan op het rooster. Schenk er wat olijfolie in en voeg, als de olie goed warm is, 3 of 4 gekneusde tenen knoflook, een half fijn gesneden rood pepertje en drie stukken citroen in de pan. Lekker laten bakken tot alles een beetje kleur krijgt en de smaken de olie in zijn getrokken. Leg de garnalen in de pan en bak totdat ze roze zijn, draai ze om laat ook deze kant mooie kleuren. Ondertussen regelmatig husselen. Glaasje stevig wit of frisse rose erbij, misschien een stukje Turks brood (roosteren!!) en klaar. Major Mjummie.
De varkenshaas is heel andere koek. Sowieso een Amerikaanse maatvoering (cups, tbsp etc) dus een beetje crappy vertaald, maar toch. Hier komt ie: Mix 1 eetlepel zeezout, 2 eetlepel lichtbruine suiker, 1 theelepel gemalen zwarte peper, 8 gekneusde tenen knoflook, 1 theelepel Seasoning, 1 fijn gehakt uitje, half bosje gekneusde marjolein (niet de mijne !!) en voeg hier 300 ml koud water aan toe. Goed mengen. Leg daarin de drie flinke varkenshazen/ haasjes (?). Zorg dat ze lekker in de "brine" liggen (zo heet en dergelijk mengsel van kruiden en water blijkbaar) gedurende minimaal 3 uur tot max 24 in de koelkast.
Verwarm tegen etenstijd de BBQ tot medium-hoog. En nu komt ie! Dit vond ik werkelijk briljant!: Doe in een apart bakje een flinke klont ongezouten roomboter, een flinke scheut olijfolie, 6 redelijk dikke plakken bacon, 4 takken verse rozmarijn, zwarte peper en 2 gekneusde tenen knoflook. Zet dit bakje aan de zijkant van je grill en laat eea smelten, bakken gedurende een minuutje of vijf.
Ondertussen de varkenshaas uit brine gehaald en een beetje drooggedept.
Vet de grill in met olijfolie en leg daarop die heerlijke haasjes/ hazen. Terwijl ze grillen haal je ze regelmatig door de "baste" die in dat aparte bakje zit! Zo zorg je ervoor dat de varkenshaas a) niet uitdroogd en b) nog extra smaken erbij krijgt!!

Is dat briljant of is dat briljant?? Ik ben dit nog niet eerder tegengekomen.Uiteindelijk is dit het resultaat, bon appetit!!:

1 opmerking: