zondag 13 maart 2011

Ananasjam en Tritt met ras el hanoutkip

Ik geloof dat het eindelijk weer lente wordt. Er was nog geen zon, maar de temperatuur was aangenaam. En dan wil ik meteen de tuin weer in. De planten en potten uit het noppenfolie halen en de dode bladeren en onkruid verwijderen uit de border. Kortom een heerlijke zondag. We hebben ananasjam met kruidnagels gemaakt en een Marokkaans kipgerecht voor ’s avonds uit het kookboek “Arabia” van Merijn Tol en Nadia Zerouali.


De ananasjam is vrij simpel te maken. Ik had schoongemaakte verse ananas meegenomen van de markt in Haarlem. De ananas (1250 gr) snijd je in kleine stukjes en doe je samen met geleisuiker (500 gr) en kruidnagels (1 el) in een pan en breng je aan de kook. Het geheel even 3 minuten flink laten koken en dan overgieten in schone potjes. Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 à 4 potjes.
Dan het kipgerecht. In het kookboek wordt vermeld dat het recept officieel een gerecht is voor een vrouw die net bevallen is, om aan te sterken. Je hebt een biologische kip in stukken nodig. Ik heb kipfilet genomen van Marqt (Haarlem, Gedempte Oude Gracht en in Amsterdam op de Overtoom), een heerlijke winkel met allemaal regionale producten.Wrijf de kip in met 3 el ras el hanout, een beetje saffraan, zout, peper en wat olijfolie. Snijd 3 uien, 2 tenen knoflook en een half bosje peterselie fijn. Verhit olie in een braad/stoofpan en bak de uien, knoflook en peterselie 10 minuten op laag vuur. Voeg dan de kip toe en bak deze rondom bruin. Voeg een half kippenbouillonblokje en 500 ml heet water toe. Breng aan de kook en laat de kip 20 minuten stoven. Na 20 minuten voeg je 4 pastinaken, 4 meiknolletjes en 4 aardperen in stukjes toe. De aardperen (topinamboer), of zoals wij ze thuis noemen Uruk Hai (omdat ze zo lelijk zijn en doen denken aan de monsters uit In de ban van de Ring, zijn wat lastig te vinden. Ik vond ze bij Marqt.
 Het geheel moet nu nog 25 minuten stoven. Wij hebben het kipgerecht gegeten met Turks brood, maar het recept geeft aan dat ze in Marokko gegeten worden met rgraif, een soort pannenkoekenbrood. Het gerecht is ietwat kleurloos, omdat alle groenten wit is, maar was lekker en deed een beetje denken aan groentensoep.1 opmerking:

  1. Meiknolletjes pastinaak,,yumyumyum....klinkt erg lekker.....ben benieuwd naar wat we de volgende keer gaan eten...;-)

    BeantwoordenVerwijderen