maandag 20 mei 2013

Rabarbertaart

Rabarber you love it or you hate it, maar zelfs voor degenen die rabarber te zuur vinden is deze taart heerlijk. Hij is zelfs misschien een beetje te zoet voor de echte rabarber liefhebber.
Maak allereerst rabarbercompote van 1 kilo rabarber. Snijd de rabarber srengels in schuine stukken van 3 cm. Doe in een pan met 100 gr suiker, 2 el cognac of brandewijn en 100 ml water en laat op laag vuur 20 minuten koken tot de rabarber zacht is. Laat de rabarbercompote afkoelen.
Meng voor het taartdeeg 200 gr koude boter met 250 gr bloem tot het op broodkruim lijkt. Voeg dan 125 ml zure room toe en kneed het deeg tot een bal. Wikkel het deeg in plastic folie en leg 20 minuten in de koelkast. Vet een taartvorm (24 tot 26 cm doorsnee) in. Bestuif met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Zet dan nog 30 minuten in de koelkast (handig, want de compote moet toch afkoelen).
Roer in een kom 250 gr ricotta, 200 gr mascarpone en 85 gr witte basterdsuiker tot een glad mengsel.
Verwarm de oven voor op 180 grC. Bekleed de deegbodem met bakpapier en een blinde vulling (droge erwten of droge rijst) en bak de bodem 25 minuten, verwijder de blinde vulling en bak nog 10 minuten.
Verdeel de rabarbercompote over de taartbodem en bestrijk met het ricottamengsel. Bak de taart nog 30 minuten.                                                    

Wij hebben de taart gegeten als nagerecht met honingyoghurt, maar dit is niet perse nodig. Gewoon als taartpunt bij de koffie is hij ook heerlijk.


1 opmerking:

  1. mijn moeder zou dit echt geweldig vinden.
    ik houd zelf niet zo van rabarber.

    BeantwoordenVerwijderen