woensdag 27 juni 2012

Marokkaanse tajine met Nederlandse schol

Toch wel handig zo'n dochter, die stage loopt bij MSC. Van de week moest Laura naar een visserijbedrijf in Urk voor een reportage. Ter plekke werden de schollen gefileerd voor de fotoreeks. Na het fileren kreeg Laura ongeveer 10 gefileerde schollen mee naar huis. Dus dat was 2 avonden scholfilet eten. Gisteren hebben we ze gebakken en opgegeten samen met een ananas/meloen salsa. Erg lekker.
Vanavond had ik een recept uit het kookboek van "fishes". Het Fishes kookboek
Een receptenboek vol gerechten met duurzaam gevangen vis. De oprichter van "fishes", Bart van Olphen was de eerste, die met duurzaam gevangen vis en het MSC keurmerk werkte in Nederland.
In het boek staat een recept met Nederlandse schol klaargemaakt op z'n Marokkaans.


Het lekkerst is dit gerecht in een Tajine, maar het kan ook in een hapjespan. Bak in een scheutje olijfolie 1 teentje knoflook en 3 grof gesnipperde uien. Smoor de uien zachtjes in 8 minuten. Draai het vuur weer wat hoger en bak dan 1 tl komijnzaad, 2 tl ras el hanout en 1/4 tl cayennepeper mee. Voeg 3 tomaten in blokjes toe en 150 ml visbouillon (van tablet). Leg de scholfilets (4 tot 6) in de tajine en bedek met het tomatenmengsel. Zet de deksle op de tajine en laat de vis in 8 minuten gaar worden op laag vuur. Lekker met couscous.

zaterdag 23 juni 2012

Rabarber-hazelnoottaart

Als je van rabarber houdt, is dit een heerlijke taart.
Van de week bedacht ik me dat ik zoveel recepten heb van taarten dat ik maar eens wat meer taarten moet bakken. Toevallig kreeg ik ook nog een verzoek deze week voor een taartrecept.
Niet iedereen houdt van rabarber, men vindt het vaak te zuur. In dit taartrecept gaat veel poedersuiker, dus het zuur valt wel mee. Ik vond het wel een vreemd beslag, met veel eiwit.


Meng 40 g fijne kristalsuiker en 60 g bloem en wrijf er 40 g zachte boter door, dan ktijg je een kruimelig mengsel. Meng er dan 60 g amandelschaafsel door. Zet even apart.
Snijd jonge rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm (je hebt ongeveer 350 gr nodig).
Zeef 240 g poedersuiker en 50 g bloem en 1 1/2 tl kaneel en voeg hier 125 g blanke gemalen hazelnoten door. Spatel 185 g gesmolten boter en 5 eiwitten losjes door het poedersuiker-bloem mengsel.
Schep dit beslag in een ingevet met bakpapier bekleed bakblik (vierkant of rechthoekig). Verdeel de helft van het kruimelmengsel hierover. Dan de stukjes rabarber en bovenop de andere helft van het kruimelmengsel. Strooi 2 el donkere basterdsuiker over de taart en bak de taart 40 min op 190 grC.

woensdag 20 juni 2012

Zo maar een woensdag (zomer)avond

Tsja, kan je zomaar gebeuren op een prachtige avond als deze. Bij de Hanos hebben we van het weekend wat kwartelpootjes gekocht. Even gemarineerd in olie, geplette knoflook, gemalen kaneel/ komijn en wat citroen. Daarna kort op de BBQ. Ondertussen een tarte tatin (zie eerder blog: http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8856332205325062223#editor/target=post;postID=5766292545218477058) van cherry tomaatjes in de oven klaargemaakt.... Wij voelen ons bijna in een mediterraan land :)
Was die BBQ nog niet uit en hebben we wat nectarines....10-15 min bbq'n, beetje geklopte room erop. Wat een heerlijk dessert op zo'n gewone woensdagavond.

Mssn nog een vuurtje branden vanavond........?? Morgen wel weer aan het werk...We zien wel!!!
Tsjiauw, Marjolein en JeeWee

donderdag 14 juni 2012

Gedroogde tomaatjes

Leuk hoor een fruit en groente project op school, maar tomaten vallen niet zo in goede aarde bij de kinderen. En wij eten geen tomatensoep. Dan maar gedroogde tomaatjes maken.
Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Leg ze op een bakblik en bestrooi de tomaten met lekker zout, verse rozemarijn en schenk olijfolie over de tomatenpartjes.
Plaats het bakblik dan in de oven op een lage stand (tussen de 100 gr C en 150 gr C). Als het lukt is het handig om de ovendeur op een kier te zetten, zodat het vocht van de tomaten weg kan. En dan is het wachten. Het drogen duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van de tomaten of oven.

Laat de tomaten afkoelen en bewaar ze onder olie in een potje.
                                                                           

Harissa (Marokkaanse sambal)

Ik moest 3 spaanse pepers hebben voor een gerecht, maar op de markt kon ik een zak vol pepers kopen voor €1,-. Ja en wat ga je dan maken met een zak vol pepers. Al bladerend door wat recepten kwam ik Harissa tegen, een soort Marokkaanse sambal. Ha daar kon ik mijn pepers in kwijt.
Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin 1 rode fijngesneden paprika, 3 rode pepers fijngehakt en zonder zaadjes, 2 teentjes geperste knoflook, 1 el korianderpoeder, 1 el gemalen komijn en 1 el gemalen karwijzaad. En voeg een paar fijngesneden gedroogde tomaatjes toe en een scheutje tomatenpuree. Bak even door tot de paprika zacht is. Voeg 250 ml water toe en breng aan de kook. Laat het mengsel 10 minuten zachtjes sudderen. Pureer het mengsel in een keukenmachine. Voldoende voor 1 volle pot of 3 kleintjes. Lekker op een boterham kaas, maar ook bij vlees/vis of een gebakken ei. Harissa is zachter van smaak dan sambal.