zondag 25 september 2011

Appelig weekend

Zoals het vorige bericht al meldde, stonden er 3 tassen vol appels in de schuur. Wat kan ik daar allemaal mee maken zonder te vervallen in appelmoes of grootmoeders appeltaart (wel lekker hoor).


Ik had een foldertje met allerlei recepten met appels, vanwege de appelplukdag vorig weekend. En daar stond een appelkruimelcake in. Die leek mij wel wat. Klop met een mixer 150 gr boter met 150 gr suiker en een beetje zout zacht. Klop er dan 1 voor 1 , 3 eieren door. Voeg 150 gr bloem toe en mix tot een glad beslag. Roer er 2 el karnemelk door. Voeg nu 2 appels in blokjes toe. Schep het beslag in een vorm van 20 cm doorsnede en strijk de bovenkant glad. Kneed dan een kruimelig deeg van 75 gr boter, 100 gr suiker, 100 gr bloem en 1 tl kaneel. Strooi de deegkruimels over het beslag en bak de cake in 1 uur gaar in een oven op 180 gr C. Lekker met poedersuiker erover.

Ik heb er dit weekend 3 gebakken, 1 voor onszelf, 1 voor bij de voetbalwedstrijd PSV-Ajax en 1 voor mijn zus (bijkomend van de operatie). Hij was heerlijk en ik ga hem zeker vaker maken.

Maar de appels waren nog niet op, dus ook 's avonds dan maar een gerecht met appels.
Varkenskarbonade met mosterd en appel. Snijd 1 kg appels in plakjes (geschild en zonder klokhuis) en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bak de appel 15 minuten in een oven op 200 gr C. Bak de karbonades (zout en peper) bruin in 10 minuten in 2 el boter. Probeer aan lekkere karbonades te komen en niet die droge van de supermarkt. Leg de karbonades op de appels. Blus het bakvet met 1 dl witte wijn of cider, een beetje inkoken en over de karbonades schenken. Meng 2 1/2 dl slagroom met 2 el Dijonmosterd en 1 el grove Zaanse mosterd en schenk dit over de karbonades. Bak alles nog 15 minuten in de oven. Lekker met aardappelpuree.
















Maar de appels zijn nog steeds niet op, dus er moet nog meer verzonnen worden!

1 opmerking:

  1. Lekker appelig..... kom je volgende week bij ons...ga ik kijken of ik Wagyu kan krijgen..

    BeantwoordenVerwijderen