donderdag 8 september 2011

Heerlijk gekruide lamsbout

Zo de vakantie is voorbij en we moeten echt weer aan het werk. Maar nog even ons te buiten gaan aan allerlei lekkers. Na alle regen en wind, hadden we zaterdag "mazzel" met het weer en konden we BBQ'en. Paul en Marijke kwamen eten en na al die weken hadden we wel weer zin in uitgebreid koken. Vooraf een koude avocadosoep met krab (volgens Laura niet de moeite waard om op het blog te zetten). Hoofdgerecht een lamsbout op de BBQ en daarna in een kruidige marinade met sperziebonen/feta salade en tomatensalade. En een verrukkelijk toetje: bosbessen-limoncello tiramisu.
Voor 4-6 personen heb je 1 kg lamsbout nodig (ontbeend). Wrijf de lamsbout in met een mengsel van olijfolie, tijm en 2 tenen knoflook. De lamsbout gaat dan voor een half uur tot drie kwartier op de BBQ, met deksel erop.



Daarna gaat de lamsbout voor een kwartier in een marinade van olijfolie, 2 el citroensap, 2 tl harissa en 2 el verse peterselie. Het was even zoeken naar de juiste tijd voor de lamsbout op de BBQ. Wij hebben hem op een gegeven moment toch even ingesneden om te kijken hoe rose hij was van binnen. Die vleesthermometer moet er toch maar eens komen.
De sperziebonen/feta salade is heel simpel maar erg lekker. Sperziebonen of harocots verts even koken en dan warm omroeren met een dressing, handvol walnoten en feta.
De tiramisu was iets meer werk, maar die kon ik 's middags al klaar maken. Rasp de schil van 2 citroenen en pers ze daarna uit. Verhit 100 ml citroensap en 100ml water met 100 gr suiker. Als de suiker is opgelost moet het mengsel aan de kook komen. Meng 200 ml van deze siroop met 150 ml limoncello en kook (zachtjes) in de overige stroop 250 gr bosbessen 3 minuten. Laat afkoelen. Klop 5 eierdooiers met 100gr suiker tot je een goed dik romig mengsel hebt, voeg hier de citroenrasp en 250gr mascarpone aan toe. Klop dan de 5 eiwitten half stijf. Spatel de eiwitten in gedeeltes door het mascarponemengsel. Nu komt het leuke gedeelte. Doop steeds 2 Italiaanse amandelkoekjes in de limoncellosiroop en leg ze in een glas. Schep hier een paar lepels mascarponemengsel op en een eetlepel bosbessencompote, daarna weer 2 gedooptekoekjes (en je mag best je vingers af en toe aflikken of een koekje in je mond stoppen) en nog een laag mascarponemengsel. Zet de glazen in de koelkast en schep nog wat bosbessencompote op het toetje vlak voor je ze op tafel zet.
Wat is koken toch heerlijk.

2 opmerkingen: