maandag 26 december 2011

Porchetta

Traditie getrouw (wanneer spreek je van een traditie?) eten en koken wij samen met Paul en Marijke op Kerstavond een maaltijd. Sinds een paar jaar, hebben wij deze Kerstavond verschoven naar een week voor Kerst, anders eet je 3 dagen achter elkaar wel erg veel.
De traditie is overgenomen van mijn ouders, die vroeger op Kerstavond (wij gingen niet naar de kerk) een gezellig avondje organiseerde met familie en vrienden. Mijn vader dekte een lange tafel en mijn moeder maakte standaard een garnalencoctail en daarna werd de tafel gevuld met Franse kaas, lekkere vleeswaren, salades, brood en toast. De maaltijd duurde meestal de hele avond en er werd veel gelachen en gekletst.
Wij wilden deze avonden in ere houden met goede vrienden en onze kinderen, dus....
In de loop van de jaren werden de maaltijden steeds extremer qua uitproberen van recepten. Ooit hebben we een kalkoen uit Engeland besteld (was niet zo'n succes). Dit jaar viel de keuze op "porchetta" met een parelhoenmousse vooraf en het heerlijke toetje, dat JeeWee al op het blog heeft gezet (Hemelse Modder). De parelhoenmousse viel wat tegen, maar de porchetta was heerlijk.
Dus hier, voor de echte Italiaanse fans, het recept.

In Italië wordt porchetta aan kraampjes op de markt of op de hoek van de straat in een dorp verkocht op een broodje. Deze kraam stond in een dorp in Umbrië.

Voor porchetta heb je buikspek nodig aan 1 stuk met het spek er nog aan. Bij de slager moet je dit een paar dagen van te voren bestellen, maar wij hebben buikspek gekocht bij de Hanos (groothandel) in Amsterdam.


Neem een stuk buikspek van ongeveer 2 tot 2,5 kg (genoeg voor 9 tot 10 personen). Snijd het buikspek open zodat je een lange lap krijgt om te vullen. Bestrooi het vlees met grof zeezout en grof gemalen zwarte peper, masseer het goed in het vlees. Daarna vul je het vlees met grof gehakte tijm, rozemarijn, salie, 2 el venkelzaad en 100gr pijnboompitten. Rol het geheel op als een rollade en bind het vast met keukentouw. Wrijf de rollade in met olijfolie, zeezout en zwarte peper. Schenk een beetje olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin.                                                                                                             













Schuif de braadslee in de oven (230 gr C) en rooster het vlees 20 minuten. Daarna wordt de temperatuur verlaagd naar 150 gr C en dek je de rollade af met aluminiumfolie. Bak de rollade 3 uur, zonder er verder naar om te kijken. Verwijder dan het folie en bak nog 20 minuten, zodat de korst knapperig wordt. Haal uit de oven en snijd in dunne plakken. Je kan de porchetta warm of koud eten. Lekker met spruitjes en gebakken aardappeltjes.

woensdag 21 december 2011

Hemelse modder

De titel voor dit recept is natuurlijk gestolen van het restaurant Hemelse Modder in Amsterdam, maar het was dan ook zo lekker!!
Tis wel een kiloknaller hoor!
Hier komt het recept voor 8-10 personen:
8-10 vuurvaste vormpjes van 175ml met en doorsnede van 9-10 cm. Dat is eigenlijk het lastigste...
Een meloenbolletjes "dingetje".

Voorbereiding (kan 1 dag van tevoren):
Doe 10 gram gewone kristalsuiker, 100 ml water, 20 gram roomboter en 65 ml slagroom in een steelpan en breng voorzichtig aan de kook.
Breel tegelijkertijd 300 gram pure chocoladereep (cacaogehalte 63%) in stukken. Wanneer het mengsel kookt haal je het van het vuur en smelt je stukje voor stukje de chocolade er doorheen. Dat ziet er nu al lekker uit!!
Wat je zojuist gemaakt hebt heet ganache (wist ik ook niet, tot ik het las...). Koel het af en zet het minstens een uur in de vriezer.
Haal het uit de vriezer en kijk of het hard/ zacht genoeg is om er bolletjes van te maken met de meloenbolletjes "dinges". Zet de bolletjes weer terug in de vriezert.

Op het moment suprème (dus vlak voor toetjestijd, ca half uur):
Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius. Maak 100 gram gepelde pistachenootjes (liefst ongezouten) fijn in een keukenmachine. Echt fijn dus!
Vet de vormpjes gelijkmatig in met roomboter. Zeef hier het pistache crush over en bedek de onder- en zijkanten met pistache. FF schudden, shaken zodat ook dit gelijkmatig is verdeeld en je eigenlijk geen vormpje meer ziet. Zet de vormpjes in de koelkast.
Smelt 75 gram pure chocolade (63% cacao) samen met 300 gram roomboter au bain-marie.
Klop ondertussen met een mixert 3 eieren, 4 eierdooiers en 85 gram kristalsuiker tot goed stijf. Spatel hier vervolgens 85 gram (gezeefde, anders klontjes!) bloem doorheen en daarna de gesmolten chocolade.
Giet dit in de vormpjes. Vul ze tot zo’n driekwart.
Duw in elk vormpjes 1 of 2 of 3 of 4 bolletjes. Zolang die bolletjes maar "önder water" staan en niet te dicht bij de kant liggen.

Bijna daar, houd vol!!
Bak de taartjes zoon 10-15 minuten in de oven. FF kijken of ze opkomen en een bietje bruin worden.
Haal ze uit de oven. Wacht even een minuut of 2 en stort ze op de bordjes.Garneren met wat overgebleven pistachekruim, lepeltje erbij en smullen maar.

En dan gaat het er zo een beetje uitzien als het goed is.


maandag 12 december 2011

Mexicaanse maandag

A Primary school in Glasgow
Om te laten zien dat we niet alleen in het weekend ons best doen op lekker eten, hier een recept voor zomaar op een doordeweekse avond. Janet is naar een voorstelling vanavond en Laura is in Wageningen, dus dacht ik: VIS. Daarnaast hadden we een aantal spullen over van, van het weekend en onze meiden doen aan "restjes opmaken/niets weggooien". Er lag nog een courgette, een halve ui, een avocado, geraspte kaas en er stond nog een blikje kidney beans in de voorraadkast, dus.....
Bij www.allerhande.nl zoeken op recepten, type je gewoon een ingrediënt in (dit keer courgette) plus vis en je krijgt vanzelf een aantal recepten waaruit je kan kiezen. Vis met bonen en tortilla chips leek mij een hele uitdaging.
Je hebt nodig (dit keer dus voor 2 pers.): 1 ui gesnipperd, 1 courgette in blokjes, een stuk kabeljauw van 250 gr in grove stukken, 1 blikje kidney beans, een klein blikje mais, wat Mexicaanse kruiden, tortilla chips (natural) en geraspte kaas. 
Je bakt de ui en courgette licht aan, voeg de stukken kabeljauw toe en bak voorzichtig mee. Daarna voeg je de kruiden toe, de bonen en de mais. Even pruttelen. Warm ondertussen de grill voor. Doe het mengsel in een ovenschaal. Strooi er tortilla chips over en geraspte kaas en zet de schaal even onder de grill om de kaas te laten smelten.
Daarbij heb ik quacamole gemaakt van een avocado, een klein beetje gesnipperde ui, 3 el creme fraiche en een paar kerstomaatjes in stukjes. Lekker met Jalapenos. Niet moeilijk en geen idiote ingrediënten.

zondag 11 december 2011

Pré Kerst lekkernijen (2)

 Stonehenge 2009
Het is altijd leuk om te koken voor vrienden, zeker als ze van lekker eten houden. Ook met Kees en Ellen hebben we de traditie om eens in de zoveel tijd met elkaar te eten en ook zij houden van koken, bijzondere dingen uitproberen en gezellig bijkletsen.
Dus op naar de slager voor een varkensrollade. Nu hebben wij in Hoofddorp alleen maar keurslagers (allemaal hetzelfde assortiment) of de supermarkt. Gelukkig neemt onze slager in winkelcentrum het Paradijs nog wel de moeite om speciaal voor ons een rollade vers af te snijden en op te binden, want de rollades in de vitrine waren wel heel erg mager. Terwijl het mooie van een rollade is, dat hij ook bakt in zijn eigen vet, juist dat vet geeft de heerlijke smaak aan een rollade.
De rollade wordt gekruid met zeezout, zwarte peper en veel tijm. Allereerst bak je 2 tot 3 rode uien in ringen en 2 tenen knoflook aan in olijfolie, daarna braad je de rollade aan in olijfolie met een grote klont boter. Doe dit bij elkaar in een braadslede samen met een zakje gedroogde vijgen in tweeën. Giet een glas Marsala over de rollade. Kreukel een stuk bakpapier en maak het nat, drappeer dit over de rollade en uien en plaats de braadslede in de oven op 200 gr C voor 50 minuten. Na 25 minuten even de rollade keren en er nog een glas Marsala overheen gieten.
Neem de rollade uit de braadslede en laat het vlees even rusten voor het aan te snijden. Voeg aan de saus 250 ml kippenbouillon toe, laat 10 minuten zachtjes sudderen en voeg dan 150 ml creme fraiche toe. Heerlijk en echt niet te vet, maar lekker sappig en mals.


We begonnen de maaltijd met een voorgerecht uit ons allereerste kookboek (Elsevier) zo'n 30 jaar oud. Een simpel voorgerecht, maar met een leuke variatie aan smaken. Het zoute van het uitgebakken ontbijtspek met het pikant zoete van de saus over plakken avocado. 30 Jaar geleden waren avocado's nog niet zo algemeen bekend als tegenwoordig, dus toentertijd moesten we nog echt zoeken naar avocado's. Je maakt de saus door 50 gr suiker, 6 el witte wijnazijn, 6 el water, 50 gr boter, 4 el tomatenketchup en 4 el chilisaus te verwarmen en zachtjes 10 minuten in te laten koken. De warme saus gaat over plakjes avocado en wordt bestrooid met verkruimeld uitgebakken ontbijtspek.

En dan eindigen met een peren/gorgonzolataartje.
Beleg een ingevette bakvorm met bladerdeeg. Roer 150 gram gorgonzola los met een scheutje slagroom en 1 ei. Schenk dit mengsel op het bladerdeeg. Schil 2 tot 3 peren en snijd ze in schijfjes. Schep de schijfjes peer om met citroensap (van een halve citroen) en 3 el gembersiroop. Schik de peer op het gorgonzolamengsel en strooi er versgemalen zwarte peper over en 1 el roze peperkorrels licht gekneusd. Bak het taartje 20 minuten in de oven op 200 gr C. Om je vingers bij af te likken.

Pré Kerst lekkernijen (1)

We zijn ons blog ooit begonnen met het idee er recepten en mooie foto's van ons op te zetten. Nu na 1 1/2 jaar zijn het hoofdzakelijk recepten en zijn we de foto's vergeten. Maar zo'n 2 maanden geleden wilden we laten zien hoe mooi Schotland is en plaatsten we een paar foto's van Schotland op ons blog, aan het begin van een recept. En eigenlijk vind ik (Jan-Willem ook)dat wel een leuk idee, dus vanaf nu zet ik gewoon af en toe zomaar een foto op het blog gevolgd door een recept.












Lake Holland in Montana, USA


Het verbaasde ons, dat we vanochtend vroeg zo helder op de golfbaan liepen, na 2 avonden lekker eten en wijn. Vrijdagavond kwam Marc eten. Marc is degene, die ons zo'n 1 1/2 jaar geleden op het idee van ons blog bracht. Wij kennen Marc en Ingrid al heel lang en eens in de zoveel tijd eten we met elkaar, waarbij we elkaar altijd iets bijzonders voor willen schotelen want we houden allemaal van koken, bbq'en, lekker eten en genieten. Dus dat is de kookboeken induiken.
Vooraf een mosterdsoep met gamba's, hoofdgerecht wordt hertenbiefstuk ala Stroganoff en toe een clafoutis met frambozen en bessen.
De mosterdsoep is gemaakt op basis van kippensoep en gebonden met creme fraiche en lekkere Limburgse mosterd. De gamba's worden even gebakken en dan per soepkom 2 gamba's. De foto was niet zo goed gelukt, dus...


Stroganoff van hertenvlees en wilde paddenstoelen, een recept van Jamie Oliver.
Bak 2 rode uien en 2 tenen knoflook, gesnipperd, aan in olijfolie. Schep even apart op een bord. Kruid 450 gr hertenvlees (in reepjes gesneden) royaal met zout, peper en paprikapoeder. Bak dan 300gr wilde paddenstoelen (cantharellen, duinvoetje ) een paar minuten tot ze bruin beginnen te worden en voeg het vlees toe. Bak het vlees kort mee, anders wordt het taai. Voeg de gebakken uitjes/knoflook weer toe, hussel er een klont roomboter door en een flinke scheut brandy of cognac. Roer er nog geraspte schil van een citroen door en 2 dl creme fraiche. Strooi er peterselie over en serveer met rijst en augurkjes.


De clafoutis is een warm naferecht van eieren, yoghurt en vruchten. Ik heb laatst een orgineel recept van een collega (met een huis in Frankrijk) gehad, zij had het recept weer van een Franse buurvrouw. Leg op de bodem, van een ingevette, bakvorm een handvol vruchten (dit keer had ik frambozen en bosbessen). Meng in een kom 3 á 4 eieren met 250 ml dikke yoghurt (Griekse). Roer 3 tl maizena los met wat yoghurt en roer dit door het eiermengsel. Giet het mengsel op de vruchten en strooi nog een handvol vruchten op de bovenkant. Bak de clafoutis 20 minuten in de oven op 200 gr C. Eet de clafoutis warm, bestrooid met poedersuiker.



zondag 4 december 2011

Het succes van Wageningen

"De titel mag veranderd worden" zegt mam als ze me de eer geeft om mijn recept te bloggen. Het klinkt natuurlijk wel erg veelbelovend, maar zo presenteerde ik het ook bij het opdienen. Het is immers een recept dat in Wageningen al bij meerdere etentjes lovende kritieken heeft gehad, en zeker eentje welke ik en mijn huisgenote minstens twee keer per maand eten. Het mooiste is om de ingrediënten op gevoel toe te voegen en een beetje van jezelf erin te gooien; ik ben altijd te lui om precies de maten van het recept uit te voeren (te veel afwas) en dat wat ik niet lust gooi ik er al snel uit (ansjovis) om iets wat ik heerlijk vind toe te voegen (courgette). Maar goed, de spanning is lang genoeg opgevoerd.....
Men neme voor vier personen 4 braadworsten/saucijzen: ik neem meestal varkensbraadworsten, maar het lijkt me ook heerlijk om het een keer te maken met Italiaanse-niet-te-betalen-voor-een-student-culinaire-saucijzen. Deze worden ontdaan van hun velletjes en in stukjes in een braad/wokpan met olie gedaan. (Toen ik dit recept aan tafel uit de doeken deed zaten daar veel handgebaren en tadaa/woesh/splash geluiden bij, gewoon om het spannender te maken).
Goed, de ontvelde worstjes in stukjes worden aangebakken tot zo goed als gaar, een rood uitje kan erbij gedaan worden indien gewenst, vervolgens versgemalen chilipeper toevoegen. Daarna, op en met gevoel, een scheut droge witte wijn erin, en even doorbakken. Vervolgens heb ik twee courgettes in plakjes toegevoegd, en nadat deze een beetje zacht worden een bakje romaatjes in halfjes erbij. Bij de groente komt het aan op wat je lekker vind: ik doe wel eens geen courgette erin, of ook paprika, of ook champignons.....wat de prijskraker van de week is.
Goed alle groenten moeten wel een beetje knapperig blijven, dus als de tijd daar is wordt het even snel werken om het af te maken. Eerst een klein bekertje creme fraiche erbij, peper en zout, en als laatste......tatataaaaaa.......rucola. Echt als laatste toevoegen en meteen serveren, dan blijft het redelijk knapperig.
Nu moet er natuurlijk niet vergeten worden om tegelijkertijd pasta te koken, penne is mijn favoriet, maar orchiette staat in het echte recept (was de eerste keer niet te krijgen bij de Hoogvliet, vandaar penne).
En dan woesh en tadaa samen op een bord met geraspte Grana padano erover: heerlijk! Het mooiste is dat het elke keer weer anders smaakt en een ander ingredient de boventoon heeft, dus vooral vaker maken!
Eet smakelijk, Laura.

dinsdag 29 november 2011

3x Wild

Heerlijk het is herfst, tijd voor wild. Ik weet dat er mensen zijn die het liefst het hele jaar door zomer hebben, maar ik houd van alle seizoenen. Wat is er nou leuk aan de herfst, hoor ik mensen denken? Cliché: de kaarsjes gezellig aan. Maar ook; de herfststormen, de schaatswedstrijden op de tv, rode neus van de kou, een glas port en natuurlijk wildgerechten. we hebben de afgelopen week 3x wild gegeten: een wildragout, kwartel en reebiefstuk met wilde paddestoelen.

1. De wildragout is een recept van Jamie Olliver.
Bak 10 minuten op een laag vuur, in een scheut olijfolie: 1 fijngehakte rode ui, 1 kleingesneden winterwortel, een halve knolraap in blokjes, verse rozemarijn, verse tijm en een laurierblaadje. Roer dan het in vlees erdoor en 1 el bloem. Wij hadden een wildpakket uit Schotland meegenomen, een mengsel van hert, haas en gevogelte. Hier kun je bij een poelier of op de markt een soortgelijk pakket kopen. Als het vlees bruin is, schenk je er een glas witte wijn bij en kippenbouillon totdat het vlees net onder staat. Breng het mengsel tegen de kook aan en zet de pan afgedekt dan in een oven van 180 gr C, braad net zolang totdat het vlees vanzelf uit elkaar valt, dit kan wel 2 tot 3 uur duren. Als de ragout gaar is, klop je er een klontje boter en 50 gr geraspte Parmezaanse kaas en de geraspte schil van een sinaasappel door. Lekker met pappardelle. Vlak voor serveren nog wat peterselie en kaas erover.




2. Kwartels met tomaatjes en ciabatta
Per persoon heb je 2 kwarteltjes nodig. Vul de kwartels met een stukje citroen, een klontje boter en een blaadje salie. Bestrooi de kwartels royaal met zeezout en versgemalen zwarte peper. Wikkel elke kwartel in ontbijtspek. De kwartels gaan dan op een rooster, die op een braadslede ligt. In de braadslede liggen trostomaatjes en ciabattabrood in stukken . Tijdens het braden, in de oven op 200 gr C, druipt het braadvocht heerlijk over het brood en de groenten. De kwarteltjes hoeven maar een half uurtje te braden. Lekker met gebakken courgette.

3. Hertenbiefstuk met wilde paddenstoelen
Een recept uit het whiskykookboek, Venison steaks with wild mushrooms. Ja dan moet je wel een fles whisky kopen, vond Jan-Willem echt heel erg. Onze slager verkoopt tegenwoordig wild, dus daar hebben we de hertenbiefstuk gekocht. Voor de wilde paddenstoelen zijn we naar de Noordermarkt in Amsterdam geweest, daar staat een geweldige kraam vol met allerlei wilde paddenstoelen.
Verder heb je sjalotjes in ringen gesneden, 1 eetlepel jam (bessenjam), een flinke scheut Cragganmore 12 jr oud (kan natuurlijk ook andere whisky zijn, maar het is een goed excuus om een nieuwe fles te kopen, zegt JW), 10 geplette jeneverbessen, 150 gr rode bessen, kookroom, tijm uit de tuin en zout en peper. De saus wordt gemaakt door de sjalotjes te bakken en dan de paddenstoelen toe te voegen (bak ze niet te lang anders houd je niets over). Roer de overige ingredienten erdoor. Bak ondertussen de biefstukjes lekker in een beetje roomboter.




Heerlijk met aardappelpuree en spruitjes en natuurlijk een glas wijn.

Meatballs Special

Marjolein moet vanavond werken op school. Dus......ik ben aan de beurt! We zijn met zijn tweeen. Janet en ik. Beiden vinden we dat het op zo'n avond niet te moeilijk moet zijn. Bordje op schoot, tv aan, glaasje drinken op het tafeltje naast de stoel.
Dus lekker gebakken aardappeltjes (flink boter in de pan, aardappelpartjes van AH erbij, flink het gas erop, even doorbakken, regelmatig schudden en als ze een beetje bruin worden, gas zachter en alsnog regelmatig schudden!), spruitjes (let op! Niet te gaar! En na het afgieten een beetje nootmuskaat erover raspen.) en een gehakballetje Especialle!
Neem 300 gr half om half gehakt, eitje erbij, een uitgeperst teentje knoflook, kleineetlepeltje sambal, eetlepel kaneel, theelepel kardemom poeder, theelepel korianderpoeder, een flinke hand rozijnen, zout en peper naar smaak en voldoende broodkruim om een stevige gehaktbal te maken.
Bak de ballen in flink boter. Let goed op, want door de kruiden kunnen ze aanbakken. Is niet erg, maar mooier als ze "gaaf" zijn.
Janet vond deze meatballs "Lekker fris en een beetje zoet, hartstikke lekker Pap!!".
Daar doe je het voor, toch??

zaterdag 19 november 2011

Knoflook garnalen en kersencrumble

Heerlijk het is weer vrijdag en dus weekend. En ik had zin in een lekker etentje, je weet wel, alles erop en eraan. Voor, hoofd en een toetje. Op de website van Allerhande vond ik een gerecht met garnalen en in de Delicious een toetje van Jamie Olliver. In de koelkast ligt nog kaas uit Schotland van het eiland Arran, lijkt mij heerlijk met de Devilled Onions (zie eerder blog, Scottish Delight) als voorgerecht.

Voor het gerecht met de knoflook garnalen, kook je rijst gaar en maak je een salade van kortgekookte haricots verts met 2 klein gesneden tomaten en een in ringen gesneden ui, die even gebakken is en afgeblust met balsamicoazijn. Maak een dressing van olijfolie, beetje grove mosterd, suiker, zout en peper. Azijn is niet nodig, want dat zit over de ui. De reuze garnalen (gekookt en gepeld) worden gebakken met een gesnipperd uitje, 2 tenen uitgeperste knoflook en wat chilipoeder naar smaak (een beetje scherp is wel lekker). Heerlijk met een Pinot Grigio.




Het toetje was iets meer werk. Voor 2 personen heb ik 175 gr Cantuccinokoekjes verkruimeld met een handjevol amandelen en 75 gr bruine suiker in de keukenmachine. De kersen uit pot uit laten lekken, maar het sap opvangen en met 100 gr suiker verwarmen totdat de suiker gesmolten is. Dan het sap binden met aardappelzetmeel of maizena en de kersen weer toevoegen. Kersen met sap verdelen over ovenvaste schaaltjes en bedekken met het koekmengsel. In de oven op 175 gr C 20 minuten bakken. Lekker met opgeklopte slagroom vermengd met Griekse yoghurt.


Echt een goed begin van het weekend.

zaterdag 12 november 2011

Zalm met Gorgonzola op de fry-top

Heel simpel en makkelijk en klaar te maken op de fry-top. Zalmfilet bakken op de fry-top en bedekken met een paar plakjes Gorgonzola. Even laten smelten. Daarbij gebakken spitskool, gekruid met kerrie en röstirondjes uit de oven. Binnen een half uur op tafel. Lekker met witte wijn.

Eigenlijk alleen maar op het blog gezet omdat het een fry-top recept is. De zalm is natuurlijk ook in de oven of in de koekenpan te bereiden.


dinsdag 8 november 2011

Ricottacheesecake met saffraanabrikozen

Eigenlijk is dit recept alweer van 2 weken geleden, maar hij is de moeite waard, dus toch nog maar hier neer zetten. Ik heb een zwak voor cheesecake, doet mij altijd een beetje denken aan Oostenrijkse "Käsetorte"  in einem kleine Konditorei.
Met mijn ouders en zussen ben ik een paar keer in Oostenrijk op vakantie geweest (ik was 17, 18 jaar) en wij namen vaak Kaffee mit Kuchen, Sachertorte, Schwarwalder Kirschetorte of Käsetorte.


Schep 250 gr gedroogde, gewelde abrikozen in een kom om met een scheut brandewijn en 1/2 tl saffraandraadjes en laat 1 uur intrekken.
Meng in een keukenmachine 75 gr suiker met 1 kg (echt 4 bakjes) ricotta, 175 gr lemoncurd, 1/2 zakje vanillesuiker, geraspte schil van 1 citroen en 40 gr maizena. Voeg dan 4 losgeklopte eieren toe. Schenk het mengsel in een ingevette springvorm (20 cm). Bak de taart 1 1/2 uur in een oven op 170 gr C. Schakel de oven uit en zet de deur op een kier, laat de cake helemaal afkoelen in de oven.
Los 225 gr suiker op in 310 ml water op laag vuur, voeg 1 kaneelstokje toe, 6 kardemompeulen licht gekneusd en de abrikozen en laat nog 15 minuten zachtjes koken. Schep de abrikozen uit de siroop en laat de siroop nog wat inkoken. Schenk weer over de abrikozen en laat afkoelen. Bestuif de cheesecake met poedersuiker en smullen maar.


zondag 6 november 2011

Varkenssatétaartjes

Al vanaf het moment dat ik dit recept zag in de Delicious wilde ik het maken. Maar je moet er even de tijd voor nemen, dus niet iets voor doordeweeks. Maar op een luie, lome zondag gaat het prima. Jammer dat de pret zo cru verstoord werd door de nederlaag van Ajax.

Meng 1 gehakte ui, 2 gehakte tenen knoflook, 2 tl geraspte verse gember, 4 el gehakte pinda's, 1 el zoete chilisaus en 1 el donkere sojasaus in een keukenmachine tot een grove pasta. Roerbak de pasta 2 minuten in een koekenpan en voeg dan 300 tot 400 gr mager varkensgehakt toe. Roerbak het bruin. Roer er 25 gr bloem door en een halve geraspte winterwortel en 250 ml kippenbouillon. Breng aan de kook en laat eventjes zachtjes doorpruttelen tot het ingedikt is. Voeg 4 el dikke kokosmelk toe en laat het mengsel iets afkoelen.
Neem een muffinvorm en vul elk gat met een uitgestoken rondje bladerdeeg. Vul de vormpjes met het gehaktmengsel.
Bestrijk de randjes met een losgeklopt ei en dek de vormpjes af met een bladerdeegdekseltje. Bestrijk de bovenkant met ei. Bak de taartjes 25 minuten in de oven op 190 grC. Lekker met sla en extra chilisaus.                     


zondag 30 oktober 2011

Scottisch delight 2


We bivakkeerden dit keer op Kintyre een schiereiland van Schotland aan de westkust. We waren hier 10 jaar geleden ook al geweest en maar ook dit keer hebben we Mull of Kintyre niet gehaald, wel de whiskydistilleerderij in Campbeltown "Springbank". Een distilleerderij waar alles nog zelf gedaan wordt.
Prei-stiltonsoep
Je hebt nodig: 3 preien, boter, 100 gr spinazie, 100 ml slagroom, 1 ltr bouillon (kan van tabletten) en 200 gr blue stilton.

Snijd de prei in dunne ringetjes en bak dit 5 minuten zachtjes in wat boter. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend snel slinken. Roer de slagroom en een beetje bouillon toe. Schenk dan de rest van de bouillon erbij. Roer goed en breng alles aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes trekken. Verkruimel de stilton en roer dit door de soep (hij mag nu niet meer koken). Schep vlak voor het serveren wat gebakken broodstukjes over de soep. De slagroom in Schotland is dikker dan wij gewend zijn, dus de soep bond prima, als je onze slagroom gebruikt moet je misschien extra binden met bloem of zoiets.

Porkchops met aardbeien
Je hebt nodig: lekkere karbonaadjes, 250 gr aardbeien, wat balsamicoazijn, 2 tl suiker, 60 ml kippenbouillon.
Marineer de aardbeien met azijn en suiker voor minimaal 15 minuten. Bak de karbonades bruin en gaar. Neem ze uit de pan en dek ze af met folie. Roer de aanbaksels in de pan los met de bouillon, voeg het aardbeienmengsel toe en warm even door. Simpel maar heerlijk.

Hopenlijk worden jullie niet helemaal tureluurs van onze euforische verhalen over Schotland en het Schotse landschap? Dit keer niet alleen recepten, of verhalen. Maar plaatjes om naar te kijken. De sfeer komt het best over op een herftstige dag, kaarsjes aan, glaasje port erbij of ......whisky of course!! Slainte!




Persoonlijk vinden wij dit de mooiste. Vanaf Kintyre hadden wij een blik op Jura in de verte terwijl de zon door de bewolking piept.

donderdag 27 oktober 2011

Scottisch delight

How I love this country. Bergen, herfstkleuren, golfbanen, aardige mensen en rust, rust, rust. De zon scheen toen we aankwamen en in de buurt van Carlisle gaan we van de snelweg af voor koffie. Die vinden we in Brampton, waar we ook vlees kopen voor 2 dagen en groente. Gewoon bij de slager vinden we wild en fazanten. Na een paar uur, 2 veerboten en fikse regenbuien komen we aan in Lochgilphead.
We genieten van een heerlijke week Schotland, ondanks dat we dit keer meer regen hebben dan voorgaande keren. We golfen, wandelen, vogelen, bezoeken whisky distilleerderijen en koken elke avond heerlijk.

Cheese on toast met devilled onions.

Meng een bosje lente uitjes (in grote stukken snijden) met een handvol druiven, 1 el scherpe mosterd (Colman's), 2 tl tabasco, een scheut olie en 3 el worcestersaus en wat zout. Bak dit geheel in de oven voor 1 uurtje op 150 gr C. Rooster 4 dikke plakken bruin brood onder de grill of in de oven, beleg dan met heerlijke plakken kaas. Wij hadden een lekkere farm cheddar. Laat smelten onder de grill/oven en garneer met wat lenteui groen. Serveer met de duivelse uitjes, lekker pittig.

We hadden de fazanten gevuld met een hazelnootmengsel, kant en klaar te koop in Schotland en bedekt met plakken bacon. De fazanten worden gaar gebraden in de oven.




Lekker met geroosterde wortelen, zoete aardappelen en pastinaak.

Afsluiten met gegratineerde peren met blauwschimmelkaas, in dit geval Blue Stilton. Kneed de 150 gr kaas grof met 50 gr haverkoekjes en 50 gr pijnboompitten. Halveer 4 peren, haal de klokhuizen eruit en bedruip ze met whisky. Vul de vruchten op met het kaasmengsel en zet 15 minuten in een oven op 180 gr C. Lekker met een glaasje whisky natuurlijk.
En dit was pas 1 maaltijd.