zondag 29 december 2013

Gravad lax

Kerst op het strand 
 
2de Kerstdag hebben we gebarbecued op het Zandvoortse strand. Het weer werkte geweldig mee.
We hadden konijn, worstjes, bavette en hamburgertjes. Lekkere punch en gluhwijn, brood met smeerseltjes.

 Het was vooral heel gezellig en een andere manier om met je familie Kerst te vieren.
                 
De gravad lax hadden we gemaakt voor 1ste Kerstdag.
We wilden een keer zelf "gravad lax" maken. Dat was best wel spannend. In het recept stond dat we een zalmzijde moesten hebben. Dus wij op weg naar IJmuiden, daar wordt op zaterdagochtend verse vis verkocht van de afslag. In de kratten lagen behoorlijke zalmen, maar hoe nu verder. Voor ons kocht een aantal klanten ook een hele zalm, zo konden wij even kijken wat daar mee werd gedaan. De visboer ontschubt de zalm en verwijdert de kop en middengraat , je houdt dan 2 zalmzijdes over. Oké, daar konden we wel wat mee. Dan moet de zalm 2 nachten gepekeld en 1 nacht in de kruiden gelegd worden.Voor het pekelen van 2 zalmzijdes meng je in een blender: 3 doosjes diepvries bramen met de geraspte schil van 3 mandarijnen, 10 jeneverbessen, 5 tot 7 el grof zout, 5 tot 7 el ruwe rietsuiker en 100 ml sloe gin (dit is gin van sleedoornbessen, te koop bij een echte slijter). Je kunt het mengsel voorzichtig proeven, het is erg zout.
Leg dan de zalm met het vel naar beneden op een bakplaat en spreid de pekel uit over de zalm. Wikkel de zalm daarna in 2 lagen bakpapier en vervolgens in vershoudfolie. Bewaar de zalm een nacht in de koelkast of schuur (het is een groot pakketje, dus het moet maar net in je koelkast passen. Controleer de volgende dag de zalm, schep de pekel weer op de zalm en pak het vervolgens weer goed in. Bewaar nog een nachtje in de koelkast/schuur.
Verwijder de volgende dag voorzichtig de pekel van de zalm, dit kan met een beetje water. Dep de zalm droog.Voor de kruidenmix meng je dan: een bosje dille (fijngesneden) met een bosje dragon (fijngesneden) en weer lekker 100 ml sloe gin. Verdeel het kruidenmengsel over de zalm en wikkel de zalm opnieuw in 2 lagen bakpapier en vershoudfolie. De zalm gaat dan weer terug voor een nacht in de koelkast/schuur.


 

Het is wat voorbereiding, maar op de dag zelf hoef je de zalm alleen maar schuin in dunne plakjes te snijden. Een lekker voorgerecht met geroosterd brood, wat komkommer en een lepel zure room.
Het gerecht is genoeg voor 10 tot 15 personen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten