woensdag 13 februari 2013

Winterse salades met kleur

Het is niet te geloven, het blijft maar sneeuwen. Wanneer komt de lente? Ik wil de tuin in, zitten in de zon, potten vullen met éénjarige bloeiers, BBQ'en enz.
Gelukkig heb je dan recepten met kleurige wintersalades, zodat de zon in ieder geval op je bord schijnt (hoe poëtisch).

Snijd 6 bladeren van een savooiekool in stukjes en een kwart of halve rode kool in stukjes. Schep dit in een kom om met 1 mango in reepjes, een paar takjes verse munt en peterselie gehakt en 1 rode peper in reepjes. Rooster dan 150 gr macadamianootjes in een droge koekenpan. Als de nootjes bruin worden, voeg je een klontje boter toe, 2 el suiker en een flinke snuf droge chilipepers en zout. Roer de noten voortdurend tot de suiker is gekarameliseerd. Laat ze afkoelen op een bord en hak ze dan grof.

Doe voor de dressing 1 dl limoensap, 1 stengel citroengras (gekneusd), 3 el ahornsiroop, 2 el sesamolie, 1 tl sojasaus en 1/2 tl chilivlokken in een steelpan en laat het geheel op hoog vuur in 8 minuten inkoken tot een stroperige saus. Laat de siroop dan afkoelen en zeef hem ,roer er 4 el zonnebloemolie door en schenk over de salade. Laat de smaken goed intrekken voor je de salade eet.
 
De venkelsalade in simpeler te maken, maar net zo lekker.
 
Snijd een venkelknol in zeer dunne reepjes. Meng dit met een geraspte appel en een rode ui in ringen. Roer de salade om met wat mayonaise verdund met citroensap en flink wat vers gemalen peper.
 

 
 


1 opmerking:

  1. Wie zegt dat je in de winter niet kan BBQ'en? Een (winter)BBQ smaakt altijd hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen