zondag 3 februari 2013

Gebakken zeewolf met broodsalade

Na een paar weekenden behangen, verven en Ikea kasten in elkaar zetten, wordt het tijd om weer eens een recept op het blog te zetten. Want we koken nog steeds best leuke dingen. Zaterdagochtend vroeg op en naar de Lindenmarkt in Amsterdam. Natuurlijk eerst even koffie met appeltaart. Dit keer per ongeluk terecht gekomen in een bruine kroeg waar nog gerookt mocht worden, zo, dat zijn we niet meer gewend. De leuke Amsterdamse juffrouw, die onze koffie verzorgde :"Ik dach, ik doet er maar geen koekkie meer bij, want die vorige hebbe jullie ook niet opgegete", maakte de rookwalm goed.
Bepakt met vis, olijven, kip, bloemen, lekker brood en kruiden terug naar huis.

Maak een kruidenmengsel van 2 tl geraspte gember, 1 tl komijnpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl gerookte paprikapoeder (smaakt net even anders dan gewone paprikapoeder), 3 el fijngehakte peterselie, 1 tl geraspte citroenschil, 1 tl zout, het sap van de citroen en 3 el olijfolie. Schenk dit over de stevige witvisfilet (wij hadden gekozen voor zeewolf). Terwijl de vis even marineert, kun je de broodsalade maken.
Scheur 4 sneetjes lekker brood in stukjes en schep dit met 2 el olijfolie op een bakplaat door elkaar en rooster het brood in 10 minuten in de oven op 180 grC. Keer af en toe. Rooster tegelijkertijd 1 gele paprika in vieren, zwart in de oven. Ontvel de paprika en snijd/scheur in reepjes.
Maak een salade van 250 gr kerstomaatjes (gehalveerd), 1 kleine rode ui in dunne ringen, 4 el gehakte peterselie, een handvol gemengde slablaadjes, 1 avocado in stukjes, de gele paprika reepjes, 6 gehakte ansjovisjes uit het zuur (boquerones) en de broodcroutons.


De dressing van olijfolie, rode wijnazijn, 1/2 tl gerookte paprikapoeder, zout, peper en 1 teentje knoflook fijngehakt schenk je er pas over aan tafel.
Bak nu de vis in een licht ingevette koekenpan tot goudbruin en gaar.
Lekker met citroenpartjes erbij.
 
1 opmerking: