maandag 14 januari 2013

Rollade met balsamico aardappelen en uien

Je moet ook niet zomaar naar Jamie kijken op de tv. Want je hele idee van een zondagavond zuurkoolmaaltijd wordt omver gegooid.
We kwamen vrijdagavond terug van de vakantiebeurs (altijd leuk met Nancy, vakantieideeën en Tirolerabend bij de Oostenrijkstand), laten we nog even naar een Jamie kijken op 24 Kitchen. Nooit doen, als je al ideeën hebt voor het weekend, want geheid je bent "om". Dit keer was het een rollade met kruiden uit de oven en aardappelen en rode uien gebakken in de oven met balsamicoazijn. Gelukkig waren het recepten uit het kookboek "Thuis bij Jamie", dus ik kon het recept opzoeken.
Allereerst zaterdag op zoek bij de slager naar het juiste stuk vlees. Ik wilde een rollade met een vetrandje, zodat de smaak beter tot zijn recht zou komen, maar vet verkoopt niet, dus alleen magere rollades. Dan maar een stuk buikspek (iets te vet), maar wij houden daar wel van. Als je dit gerecht wilt maken, bestel dan op tijd een goede rollade bij de slager.
Ik geloof dat onze slager zo langzamerhand gek van ons wordt.


Hak flink wat rozemarijn fijn en meng dit met zout, versgemalen peper en 2 el venkelzaad fijngestampt in de vijzel. spreid dit uit op een snijplank en wentel de rollade (de vetlaag ruitvormig inkerven) hierin, zodat hij aan alle kanten bedekt is met de kruiden. Braad de rollade in een braadslee  aan op het gasfornuis in een scheut olijfolie en doe er dan 6 geplette tenen knoflook, 1 rode ui in kwarten, 2 stengels bleekselderij in stukjes en 4 laurierblaadjes bij. Zet de rollade onder in de oven op 200 grC voor een uur. Bedruip hem halverwege met het braadvocht.

Laat 200 gr boter en een scheut olijfolie heet worden in een braadslee. Voeg een bosje rozemarijn (gehakt) en een halve bol knoflook geplet toe. Leg er 1 kilo aardappelen (geschild, in kwarten en ongeveer 8 minuten voorgekookt) ibij en hussel goed om. Doe er 4 rode uien (in kwarten) bij en  200 ml balsamicoazijn (schrik niet van de hoeveelheid). Voeg zout en peper naar smaak toe. Zet de braadslee dan ongeveer 50 minuten in de oven. Halverwege even de aardappelen husselen.
Na een uur is het vlees gaar en zijn de aardappelen en uien ook klaar. Laat het vlees 10 minuten rusten op een plank. Maak ondertussen een saus van het braadvocht van het vlees door 2 wijnglazen witte wijn aan het braadvocht toe te voegen. Zeef de jus, snijd het vlees in plakken en dien op met de aardappelen en uien, die heerlijk bruin en kleverig zijn van de balsamicoazijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten