woensdag 9 januari 2013

Brisket uit Texas

Januari. Wat een prachtige maand! Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe gerechten!
Afgelopen zaterdag was het eerste BBQ moment van 2013.
Bij de slager had ik een runderborststuk van een kleine kilo besteld en die met een kruidenmengsel ingesmeerd. En wat voor mengsel!: 2,5 eetlepels chilipoeder, halve eetlepel zout, 1,5 theelepel zwarte peper, 1 theelepel bruine suiker, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, halve theelepel komijnpoeder, halve theelepel gedroogde oregano en 1 theelepel cayennepeper.
Is dat wat of niet? Brrrrrrrriljant, dat belooft een hoop smaak. Lekker pittig en kruidig. Masseer het borststuk goed in en leg het minimaal een uur 5 in de koelkast.

Leg het vlees met de vetlaagje omhoog in een (aluminium) bakje.
Maak de barbeque aan. Niet te heet, soort van medium heet. Kooltjes aan de zijkant, strooi er geweekte houtsnippers op (bv hickory of appelhout). Zet het bakje op het rooster. Deksel erop en laat maar lekker roken en grillen.
Na een uur "mob" je het vlees met een mengsel van 125ml witte wijn, 125ml bier, halve eetlepel knoflookpoeder, halve eetlepel bruine suiker, halve theelepel chilivlokken en een halve theelepel zwarte peper.
Grill het vlees gedurende minimaal zes (!) uur en "mob" elk uur. Vul indien nodig het houtskool aan, en ook regelmatig wat houtsnippers.
Voor een pperfect stukje vlees raad ik aan een vleesthermometer te gebruiken. Bij 90 graden Celsius is het vlees gaar en klaar.
Haal het vlees van de grill, laat het even rusten en snij het daarna in smalle plakken met een vlijmscherp mes.
Dien dit op met gegrillde groenten.


Het vlees smaakte ronduit fantastisch! Soft en tender! Wel een beetje hot, maar het is een aanrader first class!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten