zondag 2 september 2012

Amandelshortcake met peer en blauwe bessen

Schotland , het haventje bij Port Askaig (Islay)
Zo wat was het weer lekker. Ik zie er altijd tegenop om een taart of cake te bakken. Ze zijn vroeger namelijk vaak mislukt, maar sinds we een goede oven hebben, lukken ze eigenlijk bijna altijd. Toch was er weer even de paniek toen het deeg niet wilde uitrollen.
Doe 30 gr boter, 40 gr lichtbruine basterdsuiker en een flinke snuf nootmuskaat in een pan, zet op een laag vuur en roer tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost. Schep hier 4 peren, geschild en in blokjes, doorheen en laat 8 minuutjes zachtjes pruttelen. Laat afkoelen tot lauw en roer er dan 125 gr blauwe bessen door.

Heerlijke taarten bij de tearoom op Skye.

Maak ondertussen de shortcake. Roer 125 gr boter en 125 gr fijne kristalsuiker romig tot het mengsel luchtig en glad is (vind ik altijd lastig om te beoordelen, in ieder geval niet te kort roeren). Voeg dan 1 ei toe en meng goed. Voeg 150 gr bloem, 50 gr gemalen amandelen en 1 tl bakpoeder toe en roer tot alles is gemengd. Daarna moet je het mengsel kort tot deeg kneden (dat ging dus lastig). Verdeel het deeg in 2 stukken en verpak in folie. Leg het deeg een half uur in de koelkast.
Rol dan 1 stuk deeg uit om een springvorm (24 cm) te bekleden (hier sloeg de paniek toe, want het deeg was niet uit te rollen, dus heb ik nog een beetje bloem toegevoegd en het geheel in de springvorm gemikt en dan gewoon uitdrukken naar de zijkanten zodat de bodem goed bedekt is). Schep dan het peer/bessen mengsel op het deeg, maar laat de rand vrij. Verdeel dan de andere deeg bol (uitgerold als dat lukt, anders in stukjes erover verdelen) over de vulling. Druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk en bestrooi met geschaafde amandelen en 1 el rietsuiker. Bak de taart in 40 minuten op 180 grC gaar.
Ik had er een hard hoofd in, maar de taart was wonderwel gelukt en heerlijk.
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten