woensdag 27 april 2011

Paastapas

Eerste Paasdag en traditiegetrouw spreken we dan iets af met mijn familie. Vroeger was dat een brunch, maar de laatste jaren vinden we een diner gezelliger. Dit keer had mijn jongste zus het idee geopperd om Tapas te maken met z'n allen. Ik heb mijn tapaskookboek erop nageslagen en de volgende recepten gemaakt: gegrilde preisalade, Moorse courgettesalade, gestoofde inktvisjes voor Laura, toast met
aubergine/tomatensalsa en geitenkaas en natuurlijk Spaanse tortilla voor Janet.
Vooral de salades vond ik een succes. Zijn zeker een aanrader bij een BBQmaaltijd.

Voor de preisalade koop je dunne prei, die snijd je in 2 stukken en de stukken in kwarten over de lengte. Een beetje insmeren met olie en dan grillen in de grilpan of roosteren op de BBQ. Als ze klaar zijn meng je ze met een dressing van olie, witte wijnazijn, 2 el peterselie, 2 el bieslook en 1 tl scherpe mosterd. Op smaak brengen met zout en peper. De prei af laten koelen in de dressing. 

Voor de Moorse courgettesalade, snijd je 2 tot 3 kleine courgettes in plakjes, die je in een koekenpan gaar kan bakken, maar ik heb ze gebakken op de Fry-top.

Doe de plakjes in een kom en voeg 80 g pijnboompitten (even geroosterd), 80 g rozijnen, 3 el verse munt, 2 el citroensap en zout en peper naar smaak toe. Laat de salade afkoelen en zet hem minstens 3 1/2 uur koel weg.


Voor de tortilla kook je 200 g aardappelen bijna gaar en snijd je ze in blokjes. Bak in een koekenpan 1 teen knoflook, 4 bosuitjes fijngesneden, 1 groene en 1 rode paprika in kleine blokjes in wat olijfolie 10 minuten. Als het mengsel afgekoeld is, roer je de aardappelblokjes erdoor. Meng dit met 5 grote eieren, 125 ml zure room, 200g geraspte Manchego en 3 el bieslook fijngesneden. Op smaak brengen met zout en peper. Schenk het mengsel in een rechthoekige ovenschaal en bak de tortilla 40 minuten in een oven op 190 gr C. Laat hem afkoelen en snijd hem in stukken. Deze tortilla is makkelijker te maken dan een tortilla in een koekenpan.

maandag 25 april 2011

Stoere karbonades en mannenappelmoes.

Rare titel? Tsja, dat kan je vinden. Maar dit is een bijzonder gerecht, let maar op.
Vanmorgen heb ik eerst van Goudreinettten appelmoes gemaakt (met de hulp van Mar, want ik had dit nog niet eerder gedaan). Dan.... op 500 gram appelmoes heb ik er 1-2 eetlepels geraspte mierikswortel door gemengd! Nog een paar theelepels kaneel en wat een smaakexplosie in mijn mond! Knallen!
Bij dezelfde slager van gisteren hadden wij ook 2 ribkarbonades meegenomen. Prachtig om te zien, mooie textuur en een fijne veelbelovende rand vet.
Deze karboos gaan in de "pekel". Komt ie: meng in 250ml heet water 5 eetlepels bruine suiker met 5 eetlepels grof zeezout, zorg dat alles is opgelost voordat je er 5 eetlepels ( of iets meer) fijne Bourbon bij mikt. Nog 2 eetlepels walnootolie en 100 ml koud water. Dit heet een brine (zie eerdere blog).
Snijd een ui in ringen, zoek 10 fijne zwarte peperkorrels en 5 pimentbessen en 5 kruidnagelen en 3 laurierblaadjes en een kaneelstokje uit. Leg de karbonades op deze verzameling kruiden en giet de brine eroverheen. Zet de kom in de koelkast en keer het vlees ieder uur. Minstens 4 uur, liefst wat langer.
Zet de BBQ klaar voor indirect grillen. Vlak voor HET moment heb ik er wat pecan houtsnippers op gelegd. Dan 20 minuten het vlees gegrild, als final touch 5 minuutjes direct op het vuur voor de mooiere grillmarks.
Dat moet toch en feest zijn? Erbij hadden we gegrilde Okra. Gewoon een keer proberen.

zondag 24 april 2011

Worst met bier!

Klinkt dat lekker plat, of niet? Zeker op een eerste paasdag met belangrijke voetbalwedstrijden :)
Maar by Jove, wat een fijn klein lunchgerechtje is dit zeg! Let op:
Koop de lekkerste worstjes die je kunt vinden (de onze kwamen van de slager op de Groote Markt in Haarlem: die verkoopt vlees van het Berkshire varken). Prik met een naald een aantal gaatjes in de worstjes. Snijd een ui in ringen. Leg de ringen onder in een pannetje, daarop de worstjes en schenk daar een biertje bij (ik heb een Westmalle Triple genomen) en desnoods wat water om ervoor te zorgen dat de worstjes onder de vloeistof staan.
Stoof dit een minuutje of 5-6. Laat de worstjes in de vloeistof afkoelen terwijl je BBQ aansteekt. Zo'n 5 minuten voor take off neem je de worstjes om uit te laten druipen. Daarna BBQ'n tot lekker bruin, een broodje roosteren beetje zelfgemaakte ketchup of een lekker BBQ saus erbij en je hebt een kanl lunch gerechtje. Enjoy!!

woensdag 6 april 2011

Lente

 Het is lente en daar geniet ik van. Lekker in de tuin, zonnetje en een glas wijn. Nu is het een gewone doordeweekse dag dus moet je niet overdrijven. De "Delicious" van deze maand staat boordevol heerlijke recepten en ik heb er al een paar gemaakt. Vandaag de beurt aan asperges met zalm. Supermakkelijk. De groene asperges gaan 15 minuten in de oven op 220 gr C, met een flinke scheut olijfolie en zeezout en versgemalen zwarte peper. De zalmfilet wordt omwikkeld met 3 plakken pancetta en gaat na 15 minuten ook de oven in, bovenop de asperges en nog een scheut olijfolie eroverheen. Nu nog 10 minuten bakken en Klaar is Kees. Terwijl de zalm en asperges in de oven staan, maak je een sausje van een klein bekertje creme fraiche, 2 el mayonaise, geraspte limoenschil en sap van een halve limoen. Erbij hadden wij een salade met sla, komkommer, tomaatjes, feta en gebakken broodblokjes.

zondag 3 april 2011

Spareribs Saint Louis Style

Het moet er voor elke BBQ fan een keer van komen: Spareribs (of zoals ik ze altijd noem: reserveribben). Je komt er bijna niet onderuit. Dus gisteren was voor mij het moment supreme daar. Weer een recept van vriend Adam Perry Lang. Meng 2 eetlepels knoflookzout (had ik niet, dus mixje gemaakt van knoflookpoeder en zeezout), 2 eetlepels lichtbruine suiker, 1,5 eetlepel paprikapoeder (ik heb Pimenton de la Vera gebruikt), 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper, 1 theelepel cayenne peper, 1 theelepel gemalen komijn en 1 theelepel seasoning goed door elkaar. Sprenkel dit over de ribbetjes en druk een beetje aan.
Zorg dat de grill klaar is op medium-hoge temperatuur en indirect grillen (ging dit keer als een zonnetje! :)). Als je wilt kan je wat houtchips op de briquets leggen. Olijfolie op het rooster en hopla de reserveribben erop, deksel dicht en twee uur niet meer naar kijken!
Leg hierna de ribben op een dubbel vel alu folie. Sprenkel er nog wat lichtbruine suiker over en een fijn gesneden uitje. Het geheel inpakken en nog eens ruim een uur in de Webert grillen. Dan de ribben even laten rusten en nog eens 30 minuten indirect grillen (doe er nog wat houtchips bij voor "kiss" of smoke!). Het ziet er een beetje charred uit, maar geloof mij, dat komt door de suikers. De smaak is Ubergood. Salade erbij en smullen maar.


BBQ Zaterdag!

Wat een knalweer was het gisteren! Superdeluuks! Niet te missen hoe er gekookt ging worden: BBQ time! Voor mijn verjaardag heb ik een boek gekregen metBBQ recepten van Adam Perry Lang (wie kent hem niet?). Daar heb ik Pork Tenderloin uit klaargemaakt. Het voorgerecht bestond uit tijgergarnalen - JeeWee Style.
Van de garanalen (stuk of 3 per persoon) draai je de kop af, even spoelen met schoon koud water en droogdeppen.

 Ondertussen BBQ lekker warm opstoken, rooster vlak boven de kolen schuiven. Zet een koekenpan op het rooster. Schenk er wat olijfolie in en voeg, als de olie goed warm is, 3 of 4 gekneusde tenen knoflook, een half fijn gesneden rood pepertje en drie stukken citroen in de pan. Lekker laten bakken tot alles een beetje kleur krijgt en de smaken de olie in zijn getrokken. Leg de garnalen in de pan en bak totdat ze roze zijn, draai ze om laat ook deze kant mooie kleuren. Ondertussen regelmatig husselen. Glaasje stevig wit of frisse rose erbij, misschien een stukje Turks brood (roosteren!!) en klaar. Major Mjummie.
De varkenshaas is heel andere koek. Sowieso een Amerikaanse maatvoering (cups, tbsp etc) dus een beetje crappy vertaald, maar toch. Hier komt ie: Mix 1 eetlepel zeezout, 2 eetlepel lichtbruine suiker, 1 theelepel gemalen zwarte peper, 8 gekneusde tenen knoflook, 1 theelepel Seasoning, 1 fijn gehakt uitje, half bosje gekneusde marjolein (niet de mijne !!) en voeg hier 300 ml koud water aan toe. Goed mengen. Leg daarin de drie flinke varkenshazen/ haasjes (?). Zorg dat ze lekker in de "brine" liggen (zo heet en dergelijk mengsel van kruiden en water blijkbaar) gedurende minimaal 3 uur tot max 24 in de koelkast.
Verwarm tegen etenstijd de BBQ tot medium-hoog. En nu komt ie! Dit vond ik werkelijk briljant!: Doe in een apart bakje een flinke klont ongezouten roomboter, een flinke scheut olijfolie, 6 redelijk dikke plakken bacon, 4 takken verse rozmarijn, zwarte peper en 2 gekneusde tenen knoflook. Zet dit bakje aan de zijkant van je grill en laat eea smelten, bakken gedurende een minuutje of vijf.
Ondertussen de varkenshaas uit brine gehaald en een beetje drooggedept.
Vet de grill in met olijfolie en leg daarop die heerlijke haasjes/ hazen. Terwijl ze grillen haal je ze regelmatig door de "baste" die in dat aparte bakje zit! Zo zorg je ervoor dat de varkenshaas a) niet uitdroogd en b) nog extra smaken erbij krijgt!!

Is dat briljant of is dat briljant?? Ik ben dit nog niet eerder tegengekomen.







Uiteindelijk is dit het resultaat, bon appetit!!: