dinsdag 30 augustus 2011

Munsterkaas

Al heel lang stond dit recept op mijn verlanglijstje om te maken, maar je hebt er een bijzondere kaas voor nodig in een grote hoeveelheid. Paul en Marijke namen de kaas voor ons mee uit de Vogezen. Mijn hartelijke dank. Eindelijk kon ik een keer met Munsterkaas aan de gang.

De Munster AOC is een Franse kaas, afkomstig uit de Vogezen. De naam is afgeleid van de plaats Munster. Een andere naam die in de Vogezen gebruikt wordt voor de Munster is de Géromé of de Munster-Géromé. De naam die in Nederland en België veel voor deze kaas gebruikt wordt is stinkkaas, de kaas heeft een bijzonder penetrante geur.
De legende wil dat een Ierse monnik op zijn doorreis het recept voor deze kaas bij de inwoners van de Vogezen achtergelaten heeft.
De kaas wordt gezouten in een pekelbad, of door bestuiving met fijngemalen zout. Vervolgens start het rijpingsproces in zeer vochtige rijpingskelders. Daar wordt de kaas elke twee dagen gekeerd en gewassen met een mengsel van pekelwater en rijpingsfermenten. De rijping duurt minimaal 21 dagen voor de gewone Munster, minimaal 14 dagen voor de Petit-Munster (een klein kaasje van 120 gram).
Het resultaat is een kaasje met een gladde, geel-oranje tot oranje-rood korst. De kaasmassa is lichter, ivoorkleurig, zacht, soepel. De smaak van de kaas is sterk, de geur van de kaas zeer sterk. De korst kan worden gegeten.




Het gerecht is zeer simpel. Kook lekkere kruimige nieuwe aardappelen in de schil gaar. Smelt ongeveer 300 gr Munsterkaas (even de korst er af halen) in 125 ml slagroom. Prak de aardappelen grof en schenk de kaasaus erover. Strooi er kummel over en eet het lekkers met kleine augurkjes (cornichons) en zilveruitjes. Als je de Munsterkaas toch te heftig vindt, kan je het ook maken met Camembert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten