donderdag 17 februari 2011

Een Engels-Marokkaanse maaltijd of een Marokkaans-Engelse maaltijdZaterdag was het weer zover, ik wilde een Schotse blauwschimmelkaas voor het voorgerecht en eendenbout voor het hoofdgerecht, dus waar gaan we naartoe voor de boodschappen? De keus viel op Santpoort want daar heb je alle lekkere winkels in 1 straat. Jammer genoeg had de kaaswinkel L ‘Amuse geen Lanark Blue, dus dan maar als alternatief Blue Stilton genomen. Bij poelier van Ofwegen eendenbout gekocht en verse dadels bij de groentenman. Als je in de gelegenheid bent om een keer je boodschappen te doen in Santpoort, dan raad ik je dat zeker aan. Naast de kaaswinkel en poelier is er ook nog een winkel Only Pasta met allemaal lekkere Italiaanse etenswaren , je mag heel veel proeven en alles wordt vers bereid. Aan het eind van de straat is de viswinkel Santpoort aan Zee, met meer dan alleen maar haring en/of een lekkerbekje. En in de straat erachter ligt de winkel  Le Breton waar ze zout, olie, azijn en andere bijzondere lekkernijen verkopen. Kortom “even” boodschappen doen in Santpoort loopt meestal uit op een tas vol eten.
Het recept van de kaas-appel paté komt uit het whisky kookboek, waar eerdere recepten ook uit kwamen. Smelt 15 g boter in een koekenpan, voeg 60 g bruine suiker toe en 3 Granny Smiths in plakjes. Bak de appels totdat ze gekaramelliseerd zijn, maar nog wel stevig. Als ze afgekoeld zijn (houd een paar plakjes apart voor de garnering), doe je ze samen met 225 g Lanark Blue (Blue Stilton in dit geval), 120 g Mon Chou, een klein lente-uitje in ringen en 20 ml Old Pulteney 12 jaar oud (whisky) in een keukenmachine en mix je het geheel tot een paté. Serveer de paté in een schaaltje met de achtergehouden plakjes en geroosterd brood.
Voor de tajine met eend en dadels: smelt 40 g boter en voeg 4 grote gehakte uien, 3 tl kaneel, peper en zout toe. Laat het geheel 45 minuten stoven. Bak de eendenbouten aan in 3 el ganzen/eendenvet en zet dan voor 1 à 2 uur in een oven van 150 g C. Breng in een andere pan 3 el sherry-azijn aan de kook met 3 el honing, voeg 500 ml gevogeltefond en 300 g verse dadels toe. Laat dit koken totdat het stroperig wordt. Doe dan de helft van de uien in een tajine, leg de eendenbouten erop en dek af met de resterende uien. Giet de dadelsaus eroverheen en laat afgedekt 15 minuten op laag vuur zachtjes stoven. Wij hebben de tajine gegeten met couscous. Heerlijk zoet gerecht.1 opmerking: