maandag 7 februari 2011

Lazy Sunday

 Wauw, dat iets wat zo makkelijk te bereiden is, zo lekker kan zijn. “Koffiesteak” wordt het gerecht genoemd in het mooie Portugese kookboek  Piri piri en sardientjes van Tessa Kiros. Alleen al een aanrader vanwege de mooie foto’s. Zo zou ik ook wel eens een kookboek willen maken. Onze foto’s tezamen met lekkere recepten. Veel gerechten uit dit kookboek lenen zich voor de BBQ, maar dit recept wordt gewoon in de koekenpan bereid. Verhit 2 el boter (voor 2 personen) en 2 el olijfolie in een koekenpan. Bak de steak (ik heb tournedos gebruikt, maar het is vast ook lekker met biefstuk) goudbruin. Bestrooi ze met grof zeezout. Wij hebben nog zeezout uit Bretagne, wat we vaak gebruiken. Voeg op het eind 4 laurierblaadjes toe voor de saus. Haal de steaks uit de pan en leg ze op een bord. Doe 2 el room en 5 el sterke espresso in de pan en laat een paar seconden pruttelen. Draai het vuur uit en doe de steaks weer in de pan en laat even staan. Heerlijk met gebakken aardappelen uit de oven om te dopen in de saus en gebakken paprika uit de oven. Echt iets voor de koffiefreaks onder ons.
En de zondag begon al goed met hartige muffins bij het ontbijt. Dat is weer eens wat anders dan croissants en warme broodjes.

Meng 240 gr bloem, 1 tl bakpoeder en een snufje zout in een kom. In een andere kom mix je 250 ml melk, 1 ei en 2 el gesmolten boter door elkaar. Voeg 80 gr gerookte spekjes, 60 gr geraspte oude kaas en 3 bosuitjes in ringen erdoor. Schep het bloemmengsel erdoor en verdeel het beslag over muffinvormpjes (6 tot 9 muffins). Bak de muffins 25 min op 175 gr C, laat ze even afkoelen voor serveren.
Het recept van de tomatenrelisch (zie bericht JeeWee) houden jullie nog even te goed.

1 opmerking:

  1. Erug mooi!!! dat zout uit Bretagne klinkt bekend...ga ik zeker eens proberen;-) Die Jura heb je nog niet zo lang zeker?..mooi apparaat...

    Greetzz

    BeantwoordenVerwijderen