donderdag 6 september 2012

Walnoten-chocolade pruimen taart

 Harris, Outher Hebrides

 Golfen met uitzicht op North Uist
De pruimenboom bij onze buren hangt weer helemaal vol en al jaren krijg ik daar een deel van. In het verleden heeft dit geresulteerd in jams, chutneys, pruimen cakes en taarten. Dit keer is het een walnoten-chocolade taart geworden met pruimen "on top".
Hij was lekker maar erg machtig, een klein stukje is voldoende.
Je hebt nodig:
200 gr walnoten
200 gr gehakte pure chocolade
2 tl oploskoffie
100 gr maizena
200 gr zachte boter
185 gr fijne kristalsuiker
4 eieren, gesplitst
2 tl koffielikeur
450 gr kleine stevige pruimen
2 el donkerbruine basterdsuiker

Maal de walnoten en chocolade fijn (keukenmachine). Voeg de oploskoffie en maizena toe. Klop in een kom de boter en suiker tot een lichtgeel mengsel. Voeg de eidooiers één voor één toe, steeds afgewisseld met een schep walnotenmengsel. Voeg de likeur toe en roer. Klop in een andere kom de eiwitten tot ze zachte pieken vertonen. Schep voorzichtig de eiwitten  door het walnotenmengsel. Schep het beslag in een ingevette springvorm en bak de taart 30 minuten op 170 grC. Haal de taart dan uit de oven en leg de pruimen (gehalveerd en ontpit) met de bolle kant naar onderen op de taart. Verdeel er de bruine suiker over en 1 el boter. Zet de taart terug in de oven en bak nog 30 minuten.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten