maandag 3 december 2012

Marokkaans gekruide pastei

Een vegetarisch indrukwekkend gerecht. Niet even voor doordeweeks, maar als je de tijd hebt heerlijk voor in het weekend en dan met eters. Het gerecht is voor 6 personen.
Laat 8 vellen filodeeg ontdooien.
Rooster 4 tl korianderzaadjes en 4 tl komijnzaadjes in een droge koekenpan, maal ze daarna fijn in de vijzel en meng er 2 tl paprikapoeder, 1 tl kaneel, 1 tl zout en 4 el olijfolie door.
Leg 900 gr pompoen (geschild en in blokjes van 2 cm) op een bakblik, schenk de pikante olie erover en meng door elkaar. Rooster de pompoen 20 minuten in een oven op 200 grC.
Bak ondertussen 12 sjalotjes (in vieren gesneden) in 2 el olie in de koekenpan tot ze bruin beginnen te kleuren. Roer er 4 cm gemberwortel (fijngehakt) en 100 gr hele amandelen en 100 gr pistachenootjes door. Voeg , wanneer deze beginnen te kleuren, 95 gr gedroogde cranberries, 2 el honing en 225 gr verse spinazie toe. Neem van het vuur, roer de pompoen erdoor en zet even weg.
Pureer in een keukenmachine, 400 gr kikkererwten (uitgelekt blik), 2 teentjes knoflook, 2 tl komijnpoeder, een flinke scheut olijfolie, 3 el citroensap, 2 el water en peper en zout, roer er 4 el gehakte peterselie door.
Smelt 100 gr boter in een kleine pan. Vet een quichevorm (springvorm) in. Leg een plak filodeeg vanaf het midden van het blik zodat het ongeveer 10 cm over de rand hangt. Leg een volgende plak er tegenover met een kleine overlap. Bestrijk de lappen deeg met boter. Leg dan 2 plakken kruislinks op de vorige en bestrijk deze ook met boter. Maak op dezelfde manier nog 2 lagen totdat alle plakken gebruikt zijn. Schep de helft van het pompoenmengsel in het midden. Beleg met de kikkererwtenpuree en leg dan het resterende pompoenmengsel erop. Vouw de plakken deeg één voor één naar het midden toe, zodat de vulling bedekt is. Bestrijk het geheel met boter.
Bak de pastei 30-35 minuten krokant en goudbruin in een oven op 200 grC.
Bak, vlak voordat de pastei klaar is, in de resterende boter 40 gr amandelen en 40 gr pistachenoten goudbruin en voeg 4 el honing toe en schenk het geheel over de pastei.


Lekker met harissayoghurtsaus (2 dl Griekse yoghurt gemengd met 6 el melk, 3 takjes munt fijngehakt, 5 tl harissapasta).
 

Misschien alvast een idee voor de Kerst. De pastei is voor te bereiden tot aan het bakken in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten