zondag 19 september 2010

Gewoon een vrijdagavond: Tuna on roasted salsa

Lekker eten. Niet onbelangrijk in een mensenleven. In ieder geval in ons mensenleven :)
Ik heb mezelf beloofd (voor de zoveelste maal) meer lekker te koken. Leuke recepten met fijne smaken, uitdagend, en garantie voor lekker tafelen..... Een behoorlijke opdracht die ik zeker niet elke dag/ week waar ga maken. Maar toch, hier een eerste poging.
Die Jamie O. kan behoorlijk inspirerend zijn en we zijn net in de States geweest, dus dat kookboek gepakt. Ik moet zeggen: briljante maaltijd in elkaar gekookt (ja ja enige bescheidenheid is mij soms vreemd). Let op!

Eerst gaan we de salsa maken. Eerst de BBQ aansteken, want je moet de volgende groenten lekker "blisteren": 2 groene pepers, 2 groene paprika's, 1 rode ui (gepeld en in tweeen) en 8 tenen knoflook (ongepeld). Wanneer de vellen er bijna af springen haal je van de BBQ af. Pellen maar! (pepertjes even in plasticfolie, gaan de velletjes er makkelijker af). De hele mikmak in een food processor, sap van 3 limoenen, handvol vers gesneden koriander, flinke scheut virgin olijfolie, peper, zout erbij en draaien maar!! Maak de salsa niet te fijn. een beethe grove stukjes  komt de smaak ten goede.
Vervolgens grijp je een courgette bij zijn kladden (even afspoelen) voor de salade. Neem een peeler en schaaf in de lengterichting zo dun mogelijke plakken af. Niet de kern meenemen, dat wordt snot..bllllaaahh. Plakken in een kom doen, virgin olijfolie erbij (niet te kinderachtig!!) en een handvol fijngesneden muntblaadjes. Door elkaar heen mengen zodat alle courgette met de olie in aanraking komt. Mag best even aan elkaar "wennen" in die kom.
Dan de tonijn. Neem 2 mooie stukken MSC tonijn. Even peper en zout. Op een knoerthete BBQ (of zoals in mijn geval de frytop van de Boretti) de tonijn bakken zolas jij hem lekker vindt. Wij houden van rose.
Final: schep op en bord een paar lepels salsa, daar de tonijn bovenop leggen, ernaast courgette salade en het geheel nog eens oversproeien met virgin olijfolie.
MEGA!!!
Wij hebben er nog een lekker glas Portugese Meia Pipa vinho Branco bij gedronken.
Tjeemig, ben ik nog vergeten de aardappels in Marco's veg Rub te noemen. Snijd lekkere aardappels in stukken, virgin olijfolie erop en Marco's Rub. Tijdje in de oven bij 200 graden C totdat ze lekker eetbaar zijn. Dit keer heb ik twee halve limoenen me laten bakken, gaf een lekker fris effect aan de yammies.
Waar heeft Marco die Rub vandaan? Vraag het hem zelf op zijn eigen website.

Dan nog een laatste. Koriander is niet ons ding. Het is wel ok qua smaak, maar het overheerst snel. Mssn doen we iets fout, of valt het gewoon niet in ons "spectrum"?

2 opmerkingen:

  1. Das een mooi stukkie tonijn,mooie salsa en die aardappeltjes....topperrr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Puur vers korianderblad smaakt bijna naar zeep. De kunst is om er iets tegenover te zetten waarmee het samensmelt. In vloeibare gerechten met kokosmelk bijvoorbeeld. Of in vaste gerechten met avocado en een heel klein beetje munt. Probeer dit laatste eens met die zelfde salsa. Of vervang korianderblad eens door Thaise basilicum.

    BeantwoordenVerwijderen