zondag 25 september 2011

Appelig weekend

Zoals het vorige bericht al meldde, stonden er 3 tassen vol appels in de schuur. Wat kan ik daar allemaal mee maken zonder te vervallen in appelmoes of grootmoeders appeltaart (wel lekker hoor).


Ik had een foldertje met allerlei recepten met appels, vanwege de appelplukdag vorig weekend. En daar stond een appelkruimelcake in. Die leek mij wel wat. Klop met een mixer 150 gr boter met 150 gr suiker en een beetje zout zacht. Klop er dan 1 voor 1 , 3 eieren door. Voeg 150 gr bloem toe en mix tot een glad beslag. Roer er 2 el karnemelk door. Voeg nu 2 appels in blokjes toe. Schep het beslag in een vorm van 20 cm doorsnede en strijk de bovenkant glad. Kneed dan een kruimelig deeg van 75 gr boter, 100 gr suiker, 100 gr bloem en 1 tl kaneel. Strooi de deegkruimels over het beslag en bak de cake in 1 uur gaar in een oven op 180 gr C. Lekker met poedersuiker erover.

Ik heb er dit weekend 3 gebakken, 1 voor onszelf, 1 voor bij de voetbalwedstrijd PSV-Ajax en 1 voor mijn zus (bijkomend van de operatie). Hij was heerlijk en ik ga hem zeker vaker maken.

Maar de appels waren nog niet op, dus ook 's avonds dan maar een gerecht met appels.
Varkenskarbonade met mosterd en appel. Snijd 1 kg appels in plakjes (geschild en zonder klokhuis) en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bak de appel 15 minuten in een oven op 200 gr C. Bak de karbonades (zout en peper) bruin in 10 minuten in 2 el boter. Probeer aan lekkere karbonades te komen en niet die droge van de supermarkt. Leg de karbonades op de appels. Blus het bakvet met 1 dl witte wijn of cider, een beetje inkoken en over de karbonades schenken. Meng 2 1/2 dl slagroom met 2 el Dijonmosterd en 1 el grove Zaanse mosterd en schenk dit over de karbonades. Bak alles nog 15 minuten in de oven. Lekker met aardappelpuree.
















Maar de appels zijn nog steeds niet op, dus er moet nog meer verzonnen worden!

zondag 18 september 2011

Something completely different



Ik sta er altijd weer verbaasd van hoeveel mensen fruitbomen in hun tuin hebben staan. Dit jaar hebben we weer van verschiillende kanten appels gekregen. Jan en Dinette zijn al jaren vaste levernaciers van appels (en pruimen) een Rik heeft een bijzonder soort aan de boom hangen. Lekker voor appeltaart en appelmoes. De appeltjes van Rik zijn daar dan ook in verwerkt (lekker appelcrunch en -moes).
Die van Jan en Dinetten zijn onder andere verwerkt in bijgaand recept vooor Appelwodka...
Koop een fles lekkere zachte wodka, meng deze met 300 gram suiker, 2 kaneelstokken, 3 steranijsvruchtjes en 300-400 gram gewassen en gesneden appeltjes. Mik alle bij elkaar in een weckpot van een liter (of zoals ik gedaan heb in 3 van 500 ml). Even schudden.
Daar ben je niet mee klaar, want elke dag moet je even proberen nog wat suiker in de vloeistoif op te lossen.
Uiteindelijk komt er een drankje uit dat het prima doet als digestief bij de expresso of als opkikkertje in het aankomend herftseizoen!
Cheers, my friends!

VakantieBBQ

Vakantie betekent lekker eten en vooral veel bijzondere dingen. Wij hadden ons dus al een tijdje verheugd op onze vakantie naar Bretagne en wat voorbereidingen getroffen i.v.m. BBQ'en voor de tent. De meeste recepten zijn niet moeilijk en ontzettend lekker.
In de supermarkt of bij de slager hebben we lekkere hamburgers gekocht, die we ingesmeerd hebben met een kruidenmengsel. We hadden een aantal kruidenmengsels meegenomen van huis. Hierbij grote tomaten doorgesneden en aan beide zijden roosteren, totdat ze zacht zijn. De laatste minuten een paar plakken lekkere kaas mee laten smelten op de tomaten. Franse tomaten zijn lekker zoet.


Witlof overlangs halveren en roosteren op de BBQ. Als de witlof gaar is, kun je de blaadjes voorzichtig van elkaar loshalen en er een salade van maken samen met partjes geroosterde nectarines en uitgebakken spekjes en een dressing.

Bij de witlof salade hebben we spiesen geroosterd met coquilles, waar verse kruiden en broodkruim overheen gestrooid is.
Meng wat tabasco door mayonaise en je hebt een lekker sausje.

Ook niet moeilijk, zijn spiesen met stukjes zeewolf, langoustines en blokjes brood. Het geheel omwikkeld met plakken ontbijtspek en besprenkeld met olijfolie met citroenrasp en een kleine gesneden Spaans pepertje.


Lekker met geroosterde trostomaatjes.


Naast vis hebben we ook een paar keer vlees gegeten. Heerlijke karbonaadjes met courgetteplakken. De karbonaadjes lekker ingesmeerd met rub.

Of die keer dat we lamskarbonaadjes hebben geroosterd met een tortilla. Lekker met couscous en geroosterde courgette en feta.


En de malse steak waarin de inkepingen opgevuld waren met ansjovis en knoflook.




Lekker met een salade van venkel, komkommer, radijsjes, olijven en paprika.

Maar de vis bleef trekken. Bretonse sardines. In Bretagne kun je ze als filet kopen. Wij hebben ze ingesmeerd met olijfolie met fijngesnipperde groene pepers erdoor. Er is maar 1 nadeel aan dit gerecht, sardines blijven snel aan het rooster plakken, dus dat is voorzichtig draaien. Maar het smaakt verrukkelijk.




Bij de sardines hadden we een "patisson" in blokjes geroosterd. Een lekkere groente, hij lijkt qua smaak een beetje op pompoen en courgette.









En "last but not least" zalmforel gekruid met een lekkere rub samen met geroosterde gele courgette en tomaten met verse kruiden.
We hadden onze Weber BBQ meegenomen (daar kun je op grillen, maar ook bakken), JeeWees speciale koekepan en "rubs" en de Sweet Baby Ray's BBQ-saus, meer niet. Alle ingredienten hebben we in Bretagne gekocht en we hebben heerlijk gegeten. Ons gaspitje is alleen gebruikt voor het theewater 's morgens.







donderdag 8 september 2011

Heerlijk gekruide lamsbout

Zo de vakantie is voorbij en we moeten echt weer aan het werk. Maar nog even ons te buiten gaan aan allerlei lekkers. Na alle regen en wind, hadden we zaterdag "mazzel" met het weer en konden we BBQ'en. Paul en Marijke kwamen eten en na al die weken hadden we wel weer zin in uitgebreid koken. Vooraf een koude avocadosoep met krab (volgens Laura niet de moeite waard om op het blog te zetten). Hoofdgerecht een lamsbout op de BBQ en daarna in een kruidige marinade met sperziebonen/feta salade en tomatensalade. En een verrukkelijk toetje: bosbessen-limoncello tiramisu.
Voor 4-6 personen heb je 1 kg lamsbout nodig (ontbeend). Wrijf de lamsbout in met een mengsel van olijfolie, tijm en 2 tenen knoflook. De lamsbout gaat dan voor een half uur tot drie kwartier op de BBQ, met deksel erop.



Daarna gaat de lamsbout voor een kwartier in een marinade van olijfolie, 2 el citroensap, 2 tl harissa en 2 el verse peterselie. Het was even zoeken naar de juiste tijd voor de lamsbout op de BBQ. Wij hebben hem op een gegeven moment toch even ingesneden om te kijken hoe rose hij was van binnen. Die vleesthermometer moet er toch maar eens komen.
De sperziebonen/feta salade is heel simpel maar erg lekker. Sperziebonen of harocots verts even koken en dan warm omroeren met een dressing, handvol walnoten en feta.
De tiramisu was iets meer werk, maar die kon ik 's middags al klaar maken. Rasp de schil van 2 citroenen en pers ze daarna uit. Verhit 100 ml citroensap en 100ml water met 100 gr suiker. Als de suiker is opgelost moet het mengsel aan de kook komen. Meng 200 ml van deze siroop met 150 ml limoncello en kook (zachtjes) in de overige stroop 250 gr bosbessen 3 minuten. Laat afkoelen. Klop 5 eierdooiers met 100gr suiker tot je een goed dik romig mengsel hebt, voeg hier de citroenrasp en 250gr mascarpone aan toe. Klop dan de 5 eiwitten half stijf. Spatel de eiwitten in gedeeltes door het mascarponemengsel. Nu komt het leuke gedeelte. Doop steeds 2 Italiaanse amandelkoekjes in de limoncellosiroop en leg ze in een glas. Schep hier een paar lepels mascarponemengsel op en een eetlepel bosbessencompote, daarna weer 2 gedooptekoekjes (en je mag best je vingers af en toe aflikken of een koekje in je mond stoppen) en nog een laag mascarponemengsel. Zet de glazen in de koelkast en schep nog wat bosbessencompote op het toetje vlak voor je ze op tafel zet.
Wat is koken toch heerlijk.