zondag 9 januari 2011

Boeuf Stroganoff met Bell's whisky




Soms heb je bedacht om iets bijzonders te koken 's avonds, maar dan lukt het niet met de boodschappen. Zo ook deze zaterdag. 's Morgens zit ik heerlijk met m'n kopje thee en beschuitje te bladeren in het Whiskykookboek en kom ik allerlei lekkere recepten tegen. Mijn keuze valt op coquilles met bloedworst en een slowcook recept met fazant. We gaan vandaag naar Amsterdam (naar de Beurs, tentoonstelling over reclame en naar FOAM, tentoonstelling van W.Smith) dus naar mijn idee moet het met de boodschappen lukken. Maar het is ontzettend koud en er staat veel wind, dus na FOAM hebben we er genoeg van en willen we naar huis. Dat wordt dus boodschappen doen bij de Keurslager en AH in Overbos. Geen ramp, ik had het kookboek meegenomen en zoek snel een alternatief. Het wordt Boeuf Stroganoff met Bell's whisky. Niet echt spectaculair, maar wel lekker makkelijk te bereiden. Voor 4 personen neem je 400 gr biefstuk van goeie kwaliteit, 1 paprika in blokjes, 1 ui grof gesnipperd, 250 gr champignons in kwarten, 2 tenen knoflook geperst. Bak de paprika, ui en knoflook ongeveer 10 minuutjes zachtjes en voeg dan de champignons toe, nog even meebakken. Ik heb de biefstuk op onze fry-top gebakken, maar dit kan natuurlijk ook in de koekenpan of BBQ of grillpan, wel zorgen dat de biefstuk rood blijft van binnen. Dan de biefstuk in reepjes snijden. Voeg 2 tl scherpe mosterd, een flinke scheut whisky, sap van 1 citroen en wat Worcestershiresaus toe aan het paprika/champignon mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Op het laatste moment voeg je 300 ml creme fraiche, 3 augurkjes klein gesneden en 1 el paterselie toe. als het warm is, serveer je het met witte rijst en een dot creme fraiche vermengd met wat peterselie en 2 augurkjes klein gesneden. Het was erg lekker en voor wie niet van whisky (of andere drank) in zijn eten houdt, kan het geheel ook zonder gemaakt worden, maar dat is wel zonde van de lekkere whisky smaak. Het recept komt uit "The Whisky Kitchen" een kookboek dat ik gekocht heb tijdens mijn Glasgow studiereis bij mijn bezoek aan de Auchentoshan Distillery.

2 opmerkingen: