zondag 22 juli 2012

Italiaans jachtschotel

Eindelijk vakantie. De laatste weken waren zo druk en chaotisch met afscheidmusicals, schoolkamp, afronden van een schooljaar, dat het koken er een beetje bij inschoot. Een paar avonden makkelijk of een pizza-avond op school, een salade en het weer hielp ook niet mee.
Maar nu nog even het laatste recept voor we op vakantie gaan. Een lekker gerecht van Gino d'Acampo.

Smoor 1 grote gesnipperde ui, 70 gr kleine champignons (gehalveerd) in 10 minuutjes gaar. Voeg dan 500 gr rundergehakt toe en zout en peper. Rul het gehakt in 5 minuten gaar. Doe er een klein scheutje rode wijn bij en laat het gehaktmengsel 10 minuten sudderen. Voeg dan 1 blikje tomatenblokjes uit blik toe (ik heb verse tomaten gebruikt, lekkerder) en wat basilicumblaadjes. Laat dan de saus 30 minuten op laag vuur sudderen. Kook ondertussen 700 gr zoete aardappelen gaar en maak er puree van met 100 gr Parmezaanse kaas erdoor. Schep de vleessaus in een ovenschotel of  in 1 persoonsovenschaaltjes. Verdeel daar de puree over en strooi er nog wat Parmezaanse kaas over. Zet de schaal(tjes) 20 minuten in de oven tot de bovenkant knapperig is. Lekker met een salade.
 


 

Wil je ons volgen op onze vakantie, log dan in op www.marenjeewee.waarbenjij.nu
we proberen hier een reisverslag bij te houden en foto's te plaatsen. als je, je op de site aanmeldt, krijg je vanzelf een bericht als we iets geplaatst hebben.

zondag 8 juli 2012

Zalm-basilicumtaart met salade


Na 3 dagen schoolkamp snak ik naar normaal voedsel. Ik sta er elke keer versteld van hoeveel kinderen kunnen snoepen zonder misselijk te worden. Het ene ijsje na het andere ijsje gaat naar binnen en daarnaast zakken vol snoep, hotdogs en ander junkfood. Dus het eerste wat ik doe op zaterdagochtend is: een kopje thee, op de bank in de tuin en kookboeken doorzoeken naar iets lekkers. Ik zie dat de sla in de tuin er goed bij staat. Laura en ik zijn alleen, Jan-Willem zit in Mexico en Janet heeft einduitvoering van school.


 

De keuze valt op een zalmtaart.
Maak korstdeeg (echt niet moeilijk) van 225 gr bloem en 110 gr ongezouten boter in blokjes en een snufje zout. Dit kneed je tot een kruimelig mengsel, dan voeg je in dit geval 25 gr geraspte Parmezaanse kaas toe en 60 ml koud water. Kneed tot een deegbal en wikkel dit in plasticfolie. De deegbal moet 15 min in de koelkast. Ondertussen maak je een mengsel van 2 eieren + 1 eierdooier,  200 ml creme fraiche en 4 el basilicumblaadjes in reepjes gesneden, voeg vers gemalen peper naar smaak toe.
Bekleed een ingevette springvorm met de lap deeg en bak met een blinde vulling 10 min op 180 grC. Verwijder dan de blinde vulling en bak nog 5 minuten. Verdeel nu 250 gr gerookte zalm in reepjes over de bodem en schenk het eimengsel erover heen. Bak 30 minuten.

Lekker met een groene salade. Dit keer had ik 3 tomaten heel klein gesneden (zonder pitjes en vocht) en gemengd met olie, balsmico-azijn, een mespuntje suiker, zout, peper en een lenteuitje in ringetjes. Simpele maar lekkere dressing. Sla uit de tuin erdoor.

zondag 1 juli 2012

Bramen/frambozen-appelplaatkoek

Tour de France kijken en luisteren, kaart van Schotland bekijken, websites van vogels bestuderen en taart bakken, kortom een luie zondag. En dan 's middags thee met een stukje taart.

Smelt 175 gr ongezouten boter in 300 ml slagroom, laat een beetje afkoelen. Klop 3 eieren met 220 gr fijne kristalsuiker, dik en romig. Klop het roommengsel er rustig door. Spatel er 300 gr gezeefde bloem door. Roer 1 tl vanillearoma door het mengsel en voeg 3 granny smiths, omgeschept met 2 el citroensap (geschild en in plakjes) en 300 gr gemengde vruchten (bramen, frambozen, bosbessen) toe. Schenk het beslag in een ingevette bakvorm en bak de taart 45 minuten op 180 gr C. Lekker met poedersuiker en slagroom.