zondag 8 juli 2012

Zalm-basilicumtaart met salade


Na 3 dagen schoolkamp snak ik naar normaal voedsel. Ik sta er elke keer versteld van hoeveel kinderen kunnen snoepen zonder misselijk te worden. Het ene ijsje na het andere ijsje gaat naar binnen en daarnaast zakken vol snoep, hotdogs en ander junkfood. Dus het eerste wat ik doe op zaterdagochtend is: een kopje thee, op de bank in de tuin en kookboeken doorzoeken naar iets lekkers. Ik zie dat de sla in de tuin er goed bij staat. Laura en ik zijn alleen, Jan-Willem zit in Mexico en Janet heeft einduitvoering van school.


 

De keuze valt op een zalmtaart.
Maak korstdeeg (echt niet moeilijk) van 225 gr bloem en 110 gr ongezouten boter in blokjes en een snufje zout. Dit kneed je tot een kruimelig mengsel, dan voeg je in dit geval 25 gr geraspte Parmezaanse kaas toe en 60 ml koud water. Kneed tot een deegbal en wikkel dit in plasticfolie. De deegbal moet 15 min in de koelkast. Ondertussen maak je een mengsel van 2 eieren + 1 eierdooier,  200 ml creme fraiche en 4 el basilicumblaadjes in reepjes gesneden, voeg vers gemalen peper naar smaak toe.
Bekleed een ingevette springvorm met de lap deeg en bak met een blinde vulling 10 min op 180 grC. Verwijder dan de blinde vulling en bak nog 5 minuten. Verdeel nu 250 gr gerookte zalm in reepjes over de bodem en schenk het eimengsel erover heen. Bak 30 minuten.

Lekker met een groene salade. Dit keer had ik 3 tomaten heel klein gesneden (zonder pitjes en vocht) en gemengd met olie, balsmico-azijn, een mespuntje suiker, zout, peper en een lenteuitje in ringetjes. Simpele maar lekkere dressing. Sla uit de tuin erdoor.

2 opmerkingen:

  1. Mmmmmm.....heerlijk! Gauw een keer maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Marjolein, ziet er heerlijk uit, maar toch effe een vraagje, wat bedoel je met een blinde vulling? Zou ik wellicht moeten weren , maar heb ik echt nooit van gehoord?
    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen