donderdag 1 november 2012

Pastei met Guinness

Mijn oud collega's kwamen eten en als je zelf ook nog wil genieten van een etentje met 14 personen, dan moet je even nadenken over de maaltijd. En niet iedereen lust alles. Kookboek zus, kookboek zo, wat kan ik voorbereiden en bij welk gerecht sta ik niet uren in de keuken. De keuze viel op een geroosterde tomatensoep vooraf, daarna een pastei met Guinness van Jamie Olivier (die had ik al eens gemaakt voor mijn familie) en een taart als toetje. Na de maaltijd vroeg men of de pastei op het blog geplaatst kon worden, dus hierbij. (deze hoeveelheid is voor 6 personen)
Fruit 3 grote rode uien (fijngehakt) 10 minuten in wat boter, doe er dan 3 tenen knoflook (fijngehakt) , 2 winterwortelen (fijngehakt)  en 2 stengels bleekselderij (fijngehakt). Meng alles goed. Voeg dan 1 kilo runderlappen (in reepjes of blokjes), een paar takjes rozemarijn (gehakt), wat zout en peper toe. Bak 4 minuten, giet dan 1 blikje Guinness (4,5 dl) erbij, roer er 2 el bloem door en leg de deksel schuin op de pan. Zet de pan in een oven van 190 grC voor 1 1/2 uur. Roer dan door. Voeg 200 gr champignons (in plakjes) toe en stoof dan nog 1 uur. Het vlees moet echt heel mals zijn. Deze tijden komen uit het recept, zelf verdubbel ik de tijd altijd om het vlees echt uit elkaar te laten vallen. De saus moet vol en donker zijn. Roer dan 100 gr geraspte cheddar door het vleesmengsel.
 
Vet een pasteivorm in en beleg de vorm met bladerdeeg (5 tot 10 plakjes, ligt aan de vorm). Schep de vulling in de beklede vorm, strooi er dan nog 100 gr cheddar over. Dek de pastei af met bladerdeeg (vastplakken kan met losgeklopt ei). Bak de pastei dan nog 45 minuten in de oven. Gegarandeerd een succes. Je kan de vulling ruim van te voren maken, dan hoef je de pastei alleen nog af te bakken. Lekker met een salade.

2 opmerkingen: