zondag 9 december 2012

Feest-Gehaktbrood met zoete gember-tomatensaus


Heerlijk de Kerst-Delicious is er. En daar staan weer leuke lekkere dingen in. Laura bracht meteen een verzoek in voor het gehaktbrood. Ze heeft in Wageningen geen oven en mist de ovenrecepten (ondertussen hebben ze er één aangeschaft).
Er was wel een klein probleempje, er worden kwarteleitjes verstopt in het gehaktbrood en waar in Hoofddorp vind je kwarteleitjes. Allereerst AH in Overbos, dus niet, de Deen dan, ook niet. Aha, dan vast bij de Turkse groentenman in Floriande, niet. Geen probleem er is daar ook een Plusmarkt en een AH, maar nee hoor. Radeloos riep ik al: we doen er wel andere eitjes in. Maar JW gaf nog niet op. Dus op naar de kaasboer in Toolenburg, die verkoopt tenslotte ook delicatessen, maar zelfs hier was het niet te vinden, ook niet bij de Turkse groentenman of de slager. Oké AH Toolenburg in voor andere eitjes en daar stonden ze KWARTELEITJES. Vreugdenkreten en een overwinningsdans uitgevoerd in de AH.

Kook de 12 kwarteleitjes hard en pel ze.
Bak 1 fijngesneden ui, 3 uitgeperste teentjes knoflook en 5 fijngehakte zongedroogde tomaatjes 3 minuten zachtjes in 2 el olie. Doe alles in een ruime kom en voeg 500 gr rundergehakt, 2 tl gedroogde munt, 2 tl ketoembar, 1 tl kaneelpoeder en 2 eieren toe. Meng het gehaktmengsel met 100 gr paneermeel (ongeveer 4 beschuiten), 50 gr grof gehakte walnoten en 100 gr gewelde abrikozen. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen zwarte peper. Vet een cakevorm in en bedek deze met een dubbele laag aluminiumfolie. Verdeel de helft van het gehaktmengsel over de cakevorm en leg de kwarteleitjes erop. Bedek met het resterende gehakt. Beleg de bovenkant met 100 gr gewelde abrikozen en nog 50 gr walnoten. Dek af met het overhangende aluminiumfolie.
Bak het gehaktbrood 60 minuten op 180 grC in de oven, haal de laatste 10 minuten het folie eraf. Laat even rusten voordat je het uit de vorm neemt.

Lekker met zoete gember-tomatensaus.
 

 
Week een mespunt saffraandraadjes in 100 ml witte wijn. Bak 1 fijngesneden ui, 2 uitgeperste teentjes knoflook en 3 cm verse geraspte gember 3 minuten zachtjes in 2 el olie. Voeg 1 fijngehakte rode peper, 1 tl kaneelpoeder en 1 el honing toe en bak 1 minuut mee. Schenk de wijn met saffraan en 1 blikje tomatenblokjes (400 gr) toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer de saus en roer er 10 fijngehakte verse muntblaadjes door.

1 opmerking: