zaterdag 13 oktober 2012

Zalm van onder de moerbei

Wijwatervat in de kathedraal van Salisbury
 

's Morgens zat ik in Zack ende Asch. Marjolein vond het geen bezwaar thuis te eten, "maar, het moet wel lekker eten zijn!". Daar zit iets dwingends in.
Toevallig werk ik gewoon op vrijdag en de laatste tijd gaan veel kostbare uren op aan een Europees Aanbestedings Traject :=).
Afgelopen vrijdag waren de discussies dusdanig dat ik, gebruik makend van de KPN Hotspot, genoeg tijd had het wereldwijde web te doorzoeken naar een fijn recept dat (hopenlijk) aan de verwachtingen zou voldoen.
In de ochtend was het weer nog redelijk, dus vol enthousiasme op zoek (en ook gevonden) naar een BBQ gerecht. Des middags werd het weer steeds slechter, stortbuien, wind, nog net geen onweer. Macht nichts! Onder onze moerbeiboom is het droog, echt droog. Zoveel dicht gebladerte helpt deze bbq'r de herfst door.

Hier het recept:
Bij de visboer heb ik ca 500gr zalm op de huid gekocht. Thuis aangekomen plankje van cederhout in de wasbak met water gelegd.
De marinade voor de zalm bestaat uit: 5 el sojasaus, 2 el chilisaus, 2 el fijngehalte verse gember, sap en rasp van een limoen, 1,5 el donkere basterdsuiker, fijngesneden uitje, fijgesneden rode peper.  Alles goed mengen en over de vis gieten. Een half uur intrekken is genoeg, maar het kan ook langer.
Steek ondertussen de bbq aan.
Ik had bij Appie lekkere pruimen meegenomen voor op de grill. Wassen en halveren.
Als bijgerechten rijst (gekookt met een doorgesneden stengel sereh. Pikobello!) en sugarsnaps.
Staat de bbq te loeien? Mooi, leg de stukken zalm op dat cederhouten plankje en dat plankje weer op de bbq.

 Pruimen ernaast. Deksel erop. 25 minuten later is het alweer klaar!
Eet zmakelijk.

























O ja, glaasje Sauvignon uit de Gascogne erbij.

En Marjolein? Die heeft zitten smullen! :==)







NB Het wordt trouwens best al vroeg donker in deze tijd van het jaar.......





maandag 8 oktober 2012

Mosselen zijn heerlijk, maar je moet er wel zin in hebben. En eerlijk is eerlijk, wij vinden de kleine Bretonse mosseltjes lekkerder dan die grote Zeeuwse. Dit keer eens niet klaargemaakt op de traditionele manier: gekookt in wijn met een sausje en stokbrood. In een oude "Delicious" vond ik een recept uit Puglia waarbij de mosselen eerst gekookt worden en daarna met tomatensaus en pittig broodkruim de oven in gaat.

Kook de mosselen in een beetje wijn gaar. Laat ze dan een beetje afkoelen. Haal dan de helft van de schelp eraf en leg de andere helft met de mossel op een bakplaat.
Scheur 200 gr focaccia of ciabatta in grove kruimels. Bak het broodkruim in ruim olijfolie met 1 teentje knoflook en 4 gedroogde verkruimelde chilipepertjes tot goudbruin. Breng op smaak met zout en laat uitlekken op keukenpapier.
Bak dan in olijfolie een teentje knoflook (gehakt) en tomaten met sap uit blik 2 minuten, voeg dan 100ml witte wijn toe en laat de saus 10 minuutjes inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de saus over de mosselen en daarna het broodkruim. Bak de mosselen 5 tot 10 minuten in een oven op 200 grC. Bestrooi met gehakte peterselie. Lekker met gebakken aardappeltjes.