zondag 30 oktober 2011

Scottisch delight 2


We bivakkeerden dit keer op Kintyre een schiereiland van Schotland aan de westkust. We waren hier 10 jaar geleden ook al geweest en maar ook dit keer hebben we Mull of Kintyre niet gehaald, wel de whiskydistilleerderij in Campbeltown "Springbank". Een distilleerderij waar alles nog zelf gedaan wordt.
Prei-stiltonsoep
Je hebt nodig: 3 preien, boter, 100 gr spinazie, 100 ml slagroom, 1 ltr bouillon (kan van tabletten) en 200 gr blue stilton.

Snijd de prei in dunne ringetjes en bak dit 5 minuten zachtjes in wat boter. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend snel slinken. Roer de slagroom en een beetje bouillon toe. Schenk dan de rest van de bouillon erbij. Roer goed en breng alles aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes trekken. Verkruimel de stilton en roer dit door de soep (hij mag nu niet meer koken). Schep vlak voor het serveren wat gebakken broodstukjes over de soep. De slagroom in Schotland is dikker dan wij gewend zijn, dus de soep bond prima, als je onze slagroom gebruikt moet je misschien extra binden met bloem of zoiets.

Porkchops met aardbeien
Je hebt nodig: lekkere karbonaadjes, 250 gr aardbeien, wat balsamicoazijn, 2 tl suiker, 60 ml kippenbouillon.
Marineer de aardbeien met azijn en suiker voor minimaal 15 minuten. Bak de karbonades bruin en gaar. Neem ze uit de pan en dek ze af met folie. Roer de aanbaksels in de pan los met de bouillon, voeg het aardbeienmengsel toe en warm even door. Simpel maar heerlijk.

Hopenlijk worden jullie niet helemaal tureluurs van onze euforische verhalen over Schotland en het Schotse landschap? Dit keer niet alleen recepten, of verhalen. Maar plaatjes om naar te kijken. De sfeer komt het best over op een herftstige dag, kaarsjes aan, glaasje port erbij of ......whisky of course!! Slainte!




Persoonlijk vinden wij dit de mooiste. Vanaf Kintyre hadden wij een blik op Jura in de verte terwijl de zon door de bewolking piept.

donderdag 27 oktober 2011

Scottisch delight

How I love this country. Bergen, herfstkleuren, golfbanen, aardige mensen en rust, rust, rust. De zon scheen toen we aankwamen en in de buurt van Carlisle gaan we van de snelweg af voor koffie. Die vinden we in Brampton, waar we ook vlees kopen voor 2 dagen en groente. Gewoon bij de slager vinden we wild en fazanten. Na een paar uur, 2 veerboten en fikse regenbuien komen we aan in Lochgilphead.
We genieten van een heerlijke week Schotland, ondanks dat we dit keer meer regen hebben dan voorgaande keren. We golfen, wandelen, vogelen, bezoeken whisky distilleerderijen en koken elke avond heerlijk.

Cheese on toast met devilled onions.

Meng een bosje lente uitjes (in grote stukken snijden) met een handvol druiven, 1 el scherpe mosterd (Colman's), 2 tl tabasco, een scheut olie en 3 el worcestersaus en wat zout. Bak dit geheel in de oven voor 1 uurtje op 150 gr C. Rooster 4 dikke plakken bruin brood onder de grill of in de oven, beleg dan met heerlijke plakken kaas. Wij hadden een lekkere farm cheddar. Laat smelten onder de grill/oven en garneer met wat lenteui groen. Serveer met de duivelse uitjes, lekker pittig.

We hadden de fazanten gevuld met een hazelnootmengsel, kant en klaar te koop in Schotland en bedekt met plakken bacon. De fazanten worden gaar gebraden in de oven.




Lekker met geroosterde wortelen, zoete aardappelen en pastinaak.

Afsluiten met gegratineerde peren met blauwschimmelkaas, in dit geval Blue Stilton. Kneed de 150 gr kaas grof met 50 gr haverkoekjes en 50 gr pijnboompitten. Halveer 4 peren, haal de klokhuizen eruit en bedruip ze met whisky. Vul de vruchten op met het kaasmengsel en zet 15 minuten in een oven op 180 gr C. Lekker met een glaasje whisky natuurlijk.
En dit was pas 1 maaltijd.




zaterdag 8 oktober 2011

Gestoofde konijnenbout met pruimensaus



Niet echt een gerecht voor de vegetariër, maar voor de vlees liefhebber een aanrader. Het is vaak lastig om buiten het kerstseizoen aan wild te komen, maar bij een poelier kun je wel konijn krijgen, wilde- , duin, of poolse. In Hoofddorp hebben we geen poelier, dus dat wordt al weer lastiger. Gelukkig staat er een poelier op de vrijdagmarkt in het dorp en als ik even vrij heb, ga ik daar vaak wild kopen, zo ook nu.


Bestrooi 4 konijnenbouten met zout, peper, een snufje kaneel, een beetje gemalen chilipoeder, lekker paprikapoeder en wat saffraandraadjes (ong. 8). Braad de bouten bruin in roomboter. Neem de bouten uit de pan en bak 1 ui in ringen bruin en voeg de bouten weer toe. Voeg een 1 winterwortel in repen, 1 prei in ringen, 150 gr gedroogde pruimen, 150 ml vleesfond, 1 el tomatenpuree en 1 gehakte teen knoflook toe. Roerbak dit 1 minuut en blus af met 200 ml rode wijn. Voeg 2 laurierblaadjes toe en stoof het vlees op laag vuur gaar in 2 á 3 uur gaar. Het vlees moet bijna van het bot vallen. Draai de bouten af en toe en houd het kookvocht in de gaten. Wij hadden er lekker aardappelpuree bij en broccoli.


woensdag 5 oktober 2011

Alweer vis en een lekker whisky slaapmutsje


Vandaag een lekker visgerecht gemaakt met kabeljauw. Je bakt 1 fijngesneden sjalotje met een geperst teentje knoflook in wat olijfolie. Dan voeg je 4 tot 8 in reepjes gesneden worteltjes toe, die je even meebakt. Dan een prei in reepjes en een halve courgette in reepjes toevoegen en meebakken. Laat het geheel 5 minuten zachtjes koken met 50 ml witte wijn en 125 ml slagroom. Op het laatst voeg je 100 gr geraspte Gruyere toe. Verdeel het groentemengsel over 4 ovenvaste soepkommen.

Verdeel 300 gr kabeljauw in grote stukken over de kommen en strooi er dan nog 100 gr Gruyere over. Dek de soepkommen af met een plakje bladerdeeg ingesmeerd met een losgeklopt ei. De kommen gaan dan 20 minuten in de oven op 200 gr C. Lekker met gebakken aardappeltjes.




En dan na de afwas, als je onderuitgezakt op de bank zit dan is dit ultiem genieten. Een glaasje whisky met chocolade shortbread (toch weer Schots).
Klop 300 gr zachte boter en 220 gr suiker met een mixer tot een luchtig mengsel. Zeef er 375 gr bloem en 6 el cacao bij en klop langzaam tot alles net gemengd is. Verdeel het mengsel over een ingevet bakblik (18x28cm) bekleed met bakpapier. Strijk glad en prik in met een vork. Zet 15 minuten in de koelkast. Bak daarna het shortbread 25 minuten in een oven op 180 gr C. Snijd als het gebak nog warm is met een mes lichtjes een patroon van rechthoekjes in. Snijd het gebak als het afgekoeld is in 24 stukjes. En bestuif met poedersuiker.




Scotland here we come.


zondag 2 oktober 2011

Tomaatjes bij de Schnitzel!

Bij de Schnitzel! met Parmaham moet natuurlijk een bijgerecht. Twee ons groente per persoon per dag roept de radio ons wekelijks toe tenslotte!!

Marjolein had een recept gevonden welke prima zou passen bij de Schnitzels! gevulde tomaten van de grill. Achteraf was het best nog wel een hele klus moet ik zeggen, maar het resultaat was smaakverdaverend!


Per persoon 4 tomaten. Snijd de kop eraf (bewaren) en lepel de zaadjes eruit laat de vlezige gedeelten erin. Terwijl je met de vulling aan de slag gaat laat je de tomaten onderstboven uitlekken.

En dan hier de vulling (voor 8 tomaten):

Smelt 50 gram boter en zo’n 30 ml olijfolie. Fruit hierin 1 gesnipperde middelgrote rode ui en een teen knoflook tot ze zacht zijn. Voeg (grofgesneden) 8-10 ansjovisfilets, 2 eetlepels kappertjes (zie blog Zondagmiddaghapje!!!) en 2 handen platte peterselie toe en bak eine Weile.

Voeg nog eens 30 ml olijfolie toe, 75 gram broodkruim bak nog een paar minuten (let erop dat het broodkruim niet verbrand!). Daarna 50 gram geroosterde pijnboompitten en 2 handenvol gehakte basilicum erbij, op smaak brengen met smaak en peper.

Vul de tomaten en leg ze op een middelhete BBQ. Goed opletten dat ze niet verbranden…Na een minuut of dertig-veertig zijn ze klaar.

Schnitzell!!

De zon scheen weer deze week! Wat een heerlijkheid. Lekker in de tuin krantje lezen, ’s avonds de open haard aan en ….. de BBQ! Dat is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het weer, maar de afgelopen weken hebben we veel tijd besteed aan het behalen van ons GolfVaardigheidsBewijs. Elke avond oefenen op de driving range, Lesje van Chris onze pro en baantjes lopen. Geloof mij dan heeft een mens geen tijd om de BBQ te ontsteken…. ;(



Aan de gang dus met kalfsSchnitzel!, parmaham en mozzarella. Strooi wat verse peper aan een kant van de Schnitzel!, leg daarop 1 of 2 plakjes Parmaham en een plakje mozzarella. Vouw de Schnitzel! dicht en zorg dattie niet kan openklappen tijdens het grillen. Giet in een pannetje een flinke scheut marsala een scheut olijfolie, wat roomboter en een flink aantal blaadjes verse salie. Zet dat pannetje op de hete BBQ. Vet de grill in met wat olijfolie en leg dan de Schnitzels! erop. Kwast de Schnitzels! af en toe met dat heerlijke vocht uit dat pannetje.


Wanneer ze lekker bruin zijn aan beide kanten haal je de Schnitzels van de grill en leg je ze in het pannetje. Nog een minuutje of vijf doorpruttelen (regelmatig “mopp-en”).


Ga mij geleuven, dat smaakt als de beste. Duurt 30 minuten, smaakt een boel!!

Bruchetta Tuna sott Olio

Heb je zondagmiddag ook wel eens zo'n flauw gevoel? Trek in iets lekkers? Te laat voor de lunch, te dicht bij het avondeten? Een klein hapje wat zo klaar te maken is heb ik vandaag eens uitgeprobeerd.
Neem een blikje tonijn op olie (LET OP!! Wel dolfijnvriendelijke gevangen tonijn gebruike anders smaakt het nergens naar!), laat even uitlekken. Ondertussen een handje pistache noten pellen en grof fijnhakken. Doe hetzelfde met 3-4 kleine lekkere augurkjes. Spoel een handjevol (10-15 stuks) kappertjes af en dep ze droog. (Mar heeft laatst in zout ingelegde kappertje gekocht ("Capperi al Sale"), die zijn zoveel lekkerder dan kappertjes op zuur!!).

Voeg alles bij elkaar met een flinke scheut vierge olijfolie en meng. Zorg ervoor dat het een beetje grof blijft, dan proef je straks de verschillende smaken goed.

Rooster een plak boerenbrood, smeer daar je tonijnmengsel op, nog wat olijfolie........ wat kan ik zeggen?



O ja, je hebt toch wel een rose koel gezet?



zaterdag 1 oktober 2011

"Schotse" zalmburgers

Schotland

Sinds 2003 gaan we 1x in de 2 jaar in de herfstvakantie een week naar Schotland met onze goede vrienden Paul en Marijke. Dit idee is ooit voort gekomen uit de droom van Marijke en mij om een reclame na te spelen van een Schotse whisky, waarbij een vrouw in een lekkere warme trui bij een klein wild stromend riviertje een glas whisky krijgt van de man in het filmpje. Nu dat filmpje hebben we nooit nagespeeld, maar van Schotland en het landschap zijn we gaan houden. Dus gaan we naar Schotland en bezoeken we whiskydistilleries, maken mooie wandelingen en eten/koken verrukkelijke dingen.


In gesprekken met collega's is het soms moeilijk om te beschrijven hoe mooi Schotland is, zeker als de betreffende collega zelf een voorliefde heeft voor Toscane. Dus heb ik beloofd in de aanstaande blogberichten ook wat foto's van Schotland op te nemen. (hou je vast Hanneke)



De foto's moeten eigenlijk vergezeld worden met Schotse recepten. Dus iets met zalm.

Deze zalmburgers zijn niet moeilijk en het is weer eens wat anders dan de traditionele hamburger. Snijd 600 gr zalm in grote stukken en doe ze in de keukenmachine samen met 1 fijngehakt sjalotje, 1 el fijngehakte peterselie, 1 tl lekkere mosterd, 1 eiwit, zeezout en versgemalen peper. Meng het geheel grof (geen puree). Verdeel het mengsel in vieren en maak er burgers van. Laat de burgers even opstijven in de koelkast.
Ik heb de burgers gebakken op de fry-top maar dit kan natuurlijk ook in een grilpan of koekenpan.
Eet de burgers op een lekker broodje samen met avocadosalsa en gebakken courgette.


Voor de avocadosalsa snijd je 2 rijpe avocado's in blokjes en meng die met 2 el limoensap, 1 teentje geperste knoflook, 2 el peterselie en 1 groene peper fijngehakt.
Smullen met je ogen dicht en wegdromen naar Schotland!