woensdag 14 augustus 2013

Tournedos van eend




Deze vond ik lastig te maken. Maar het effect was wel heel leuk. Samen met het lamsvlees (zie vorige blog) was het een mooie aanvulling op de gegrilde groenten.
Het recept is voor 6 personen.
Maal 50 gr gedroogd eekhoorntjesbrood fijn, voeg 2 el grog gemalen peper en 1 el provencaals kruiden toe en meng zorgvuldig.
Snijd de eendenborsfilet (je moet er drie hebben) over de lengte in 3 mm dikke plakken. Snijd de courgette (2-3 smalle) met een dunschiller in plakken.
Leg 2 plakken eendnborst over elkaar, iets overlappend. Bestrooi met het gemengde poeder, leg er plakken courgette over . Rol de eendenborst stevig op tot een tournedos en bind vast met (van tevoren in zout water geweekt) keukengaren.
Rooster ze aan elke kant 5 minuten boven een middelhoge BBQ. Ook weer lekker!!

Lamsbout van de BBQ, anders dan verwacht....

Afgelopen weekend hadden we een afspraak met Paul en Marijke. Na onze vakanties was het gezellig elkaar weer te spreken en lekker te borrelen in de tuin. Wat is het toch lekker weer, mensen!
We hadden twee vleesgerechten uitgezocht om klaar te maken op de BBQ. Hier het eerste recept. Ik vond dit uitzonderlijk smakelijk. Een mooi palet aan smaken (zou Ron Blaauw wellicht zeggen.. ).
Snijd blokjes van een mooi stuk lamsbout. Ga uit van 100 gram per persoon. Meng in een kom flink wat Gewurztraminer en een flinke eetlepel ahornsiroop. Leg daarin de lamsbout (het mag verdrinken) gedurende minimaal drie uur.
Rooster een of twee flinke eetlepels amandelschaafsel tot mooi bruin in een koekenpan.
Rijg de blokjes op skewers, rol ze door komijnzaad. Grill de skewers op een middelhoog vuur gedurende 5-10 minuten. Wanneer het vlees mooi rose is gebakken wentel dan het vlees door de amandelen en dien direct op.
Je weet gewoon niet wat je proeft. De smaken van de wijn en de komijn komen zo mooi uit tegen het lamsvlees!! Super de luuks. En heerlijk met een fijn glas Provence rose.



dinsdag 6 augustus 2013

Mangosoep

                   Gebedsmolens in Bhutan

Een heerlijke mangosoep als nagerecht en heel makkelijk voor te bereiden. Lekker met deze temperaturen.
Los 25 gr santen (geconcentreerde kokosmelk) op in 2 el kokosmelk door zachtjes te verwarmen. Doe dit mengsel samen met 200 ml kokosmelk, 2 rijpe mango's in blokjes, 2 bolletjes gember, 2 el gembersiroop en 2 el citroensap in een blender en meng goed.
Zet de soep afgedekt in de koelkast en laat goed koud worden.
Rooster 50 gr amandelen goudbruin. Schenk de soep in kommen en schep een bolletje ijs in het midden (citroenijs of vanille-ijs ) en bestrooi met de amandelen en wat muntblaadjes.


zaterdag 3 augustus 2013

Bramentaart

 Markt in Thimpu

Ha, heerlijk, weer tijd en zin om te koken. Terug van vakantie en ook hier is het mooi weer. Al dat zomerfruit vraagt om een lekkere taart en gelukkig was een avondje naar mijn ouders een mooie gelegenheid om die te bakken.

Schep ongeveer 500 gr bramen om met 4 el sterke drank (wodka, rum of een lekkere likeur, ik heb Grand Marnier gebruikt). Klop in een andere kom 4 eieren los met 75 gr witte basterdsuiker los tot een luchtig mengsel. Voeg dan, al kloppend, 100 gr bloem toe, 1/2 tl zout, 25 gr gesmolten boter, 200 ml creme fraiche en 250 ml volle melk. Blijf kloppen tot een glad beslag. Schenk het beslag in een taartvorm en verdeel de bramen erover. Druppel er nog 25 gr gesmolten boter extra overheen. Bak de taart 45 minuten in een oven op 175g C. Bestuif hem daarna met poedersuiker. Lekker lauwwarm of koud.
 

donderdag 1 augustus 2013

Summertime!!

Net terug uit het prachtige Bhutan slaat ons de heat wave om de oren.

Time for some serious BBQ dus.
Voor de vakantie een briljant kookboek gekocht. Ik mag geen reclame maken maar dit boek is fabeltastisch!
Vanavond twee recepten bereid:
1. Coquillles met maanzaad. Leg 2 coquilles per persoon in de ketjap manis gedurende een uur of zo. Grill ze daarna 2-3 minuten tot mooi bruin. Besprenkel ze met maanzaad en wat limoensap. Vurrukkulluk!!


2. Kalfsrollade met rauwe ham.
Deze is wat ingewikkelder, maar zeker niet minder smaakvol. Laat je slager 2 kalfSCHNITZELs extra plat slaan.
Maak een farce (?) als volgt: snijd 1/2 sjalot fijn, hak 5 ansjovisfilets (uit olie) fijn. Pureer 3 handen dragon, 25 gram Parmezaanse kaas, een flinke scheut olijfolie en 25 gram walnoten. Meng de sjalot en de ansjovis hier doorheen. Bestrooi de SCHNITZELS met wat verse zwarte peper en leg op elke SCHNITZEL een plak serranoham en verdeel er wat van de farce op.
Rol de SCHNITZEL op, bind deze op met wat keukengaren.
Grill de rollades op een medium hete BBQ gedurende een minuut of tien. Regelmatig keren voor een mooi bruin en gaar resultaat.

De smaak van de dragon en de ansjovis is meer dan een ontdekking. Een absolute topper!!!