donderdag 17 februari 2011

Een Engels-Marokkaanse maaltijd of een Marokkaans-Engelse maaltijd



Zaterdag was het weer zover, ik wilde een Schotse blauwschimmelkaas voor het voorgerecht en eendenbout voor het hoofdgerecht, dus waar gaan we naartoe voor de boodschappen? De keus viel op Santpoort want daar heb je alle lekkere winkels in 1 straat. Jammer genoeg had de kaaswinkel L ‘Amuse geen Lanark Blue, dus dan maar als alternatief Blue Stilton genomen. Bij poelier van Ofwegen eendenbout gekocht en verse dadels bij de groentenman. Als je in de gelegenheid bent om een keer je boodschappen te doen in Santpoort, dan raad ik je dat zeker aan. Naast de kaaswinkel en poelier is er ook nog een winkel Only Pasta met allemaal lekkere Italiaanse etenswaren , je mag heel veel proeven en alles wordt vers bereid. Aan het eind van de straat is de viswinkel Santpoort aan Zee, met meer dan alleen maar haring en/of een lekkerbekje. En in de straat erachter ligt de winkel  Le Breton waar ze zout, olie, azijn en andere bijzondere lekkernijen verkopen. Kortom “even” boodschappen doen in Santpoort loopt meestal uit op een tas vol eten.
Het recept van de kaas-appel paté komt uit het whisky kookboek, waar eerdere recepten ook uit kwamen. Smelt 15 g boter in een koekenpan, voeg 60 g bruine suiker toe en 3 Granny Smiths in plakjes. Bak de appels totdat ze gekaramelliseerd zijn, maar nog wel stevig. Als ze afgekoeld zijn (houd een paar plakjes apart voor de garnering), doe je ze samen met 225 g Lanark Blue (Blue Stilton in dit geval), 120 g Mon Chou, een klein lente-uitje in ringen en 20 ml Old Pulteney 12 jaar oud (whisky) in een keukenmachine en mix je het geheel tot een paté. Serveer de paté in een schaaltje met de achtergehouden plakjes en geroosterd brood.
Voor de tajine met eend en dadels: smelt 40 g boter en voeg 4 grote gehakte uien, 3 tl kaneel, peper en zout toe. Laat het geheel 45 minuten stoven. Bak de eendenbouten aan in 3 el ganzen/eendenvet en zet dan voor 1 à 2 uur in een oven van 150 g C. Breng in een andere pan 3 el sherry-azijn aan de kook met 3 el honing, voeg 500 ml gevogeltefond en 300 g verse dadels toe. Laat dit koken totdat het stroperig wordt. Doe dan de helft van de uien in een tajine, leg de eendenbouten erop en dek af met de resterende uien. Giet de dadelsaus eroverheen en laat afgedekt 15 minuten op laag vuur zachtjes stoven. Wij hebben de tajine gegeten met couscous. Heerlijk zoet gerecht.







zaterdag 12 februari 2011

Jamie's karbonades

Een beproefd recept uit Jamie Oliver's "The Naked Chef is terug". Gebraden varkenskarbonades met pastinaak, peer en boodsaus met munt.
Een toprecpt voor 4 personen!! Kan niet anders zeggen. Koop vier superbeste varkenskarbonades (middenrib is lkkr vet en zeer smakelijk!), maak een marinade van 2 flinke handen geneusde rozemarijn, 6 tenen gekneusde knoflook, flink olijfolie, en sap van 2 citroenen plus de schil ervan (ook even fijnstampen). Leg daar de karboos in (minstens een uur, liefst 5 of 6 :)))) ).



Maak van drie volle handen verse munt, een handvol stukjes brood, olijfolie, zout, zwarte peper, 2 eetlepels groffe mosterd en wat rode wijn azijn een smeuiige mix. Laat dit gewoon even aan elkaar wennen.
Daarna: snijd 3 pastinaken in zeer grove stukken, doe hetzelfde met de 3 peren (verwijder wel de klokhuizen) en een stuk of wat aardappels (in schil). Leg alle groenten in een forse ovenschaal. Verwarm de oven voor op 220 graden C.
Dan...leg de karbonades bij de groente, voeg een flinke scheut olijfolie toe naast de marinade. Erg lekker is het om de citroenstukken ook in de ovenschaal te doen. Mis de inhoud van de schaal zodat alles doordrenkt is van olie en marinade. Braad het geheel minstens 45 minuten in de oven (af en toe wel omscheppen, anders verbrand het mssn) tot max een uur.
Dien op en adviseer je gasten de broodsaus op het vlees te smeren. Glaasje stevige rose erbij en het feest is compleet!!

maandag 7 februari 2011

Lazy Sunday

 Wauw, dat iets wat zo makkelijk te bereiden is, zo lekker kan zijn. “Koffiesteak” wordt het gerecht genoemd in het mooie Portugese kookboek  Piri piri en sardientjes van Tessa Kiros. Alleen al een aanrader vanwege de mooie foto’s. Zo zou ik ook wel eens een kookboek willen maken. Onze foto’s tezamen met lekkere recepten. Veel gerechten uit dit kookboek lenen zich voor de BBQ, maar dit recept wordt gewoon in de koekenpan bereid. Verhit 2 el boter (voor 2 personen) en 2 el olijfolie in een koekenpan. Bak de steak (ik heb tournedos gebruikt, maar het is vast ook lekker met biefstuk) goudbruin. Bestrooi ze met grof zeezout. Wij hebben nog zeezout uit Bretagne, wat we vaak gebruiken. Voeg op het eind 4 laurierblaadjes toe voor de saus. Haal de steaks uit de pan en leg ze op een bord. Doe 2 el room en 5 el sterke espresso in de pan en laat een paar seconden pruttelen. Draai het vuur uit en doe de steaks weer in de pan en laat even staan. Heerlijk met gebakken aardappelen uit de oven om te dopen in de saus en gebakken paprika uit de oven. Echt iets voor de koffiefreaks onder ons.
En de zondag begon al goed met hartige muffins bij het ontbijt. Dat is weer eens wat anders dan croissants en warme broodjes.

Meng 240 gr bloem, 1 tl bakpoeder en een snufje zout in een kom. In een andere kom mix je 250 ml melk, 1 ei en 2 el gesmolten boter door elkaar. Voeg 80 gr gerookte spekjes, 60 gr geraspte oude kaas en 3 bosuitjes in ringen erdoor. Schep het bloemmengsel erdoor en verdeel het beslag over muffinvormpjes (6 tot 9 muffins). Bak de muffins 25 min op 175 gr C, laat ze even afkoelen voor serveren.
Het recept van de tomatenrelisch (zie bericht JeeWee) houden jullie nog even te goed.

zondag 6 februari 2011

Dan maar naar binnen :)

BBQ is leuk, zeker weten, maar koken op de fry-top ook. Een soort van binnen barbecue en bij windkracht 7-8 een stuk minder onrustig.
Vandaag een ruime sortering groenten op het programma. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren.. Aubergine voor Laura, courgette voor Mar en witlof voor Jantje. Wat Italiaanse kruiden op de aubergine en courgette, fijngehakt teentje knoflook en fry-toppen maar.
 

Daarna alles even warm houden in de oven. Bij de Keurslager in Het Paradijs een paar “Varkenshaas op stok” en gemarineerde hertbiefstukjes gekocht. Tsja, wat doe je daar mee? Bakken natuurlijk!!!
Ondertussen een sausje gemaakt van kookroom met Magor, met in stukjes gesneden peer (ook ff op de fry-top gebakken). Dit gaat strax over de verse tagliatelli.  En dan is het gewoon klaar, beetje peper uit de molen en smullen maar.

Fijne brander!!

Mar heeft een nieuwe baan. En bij een nieuwe baan hoort een afscheid. En bij een afscheid hoort een kadootje. En wat voor kadootje! Een prachtige tuinhaard met draken… EN een schitterend boeket bloemen gemaakt door Anton Duijn.


We hadden van het weekend in Eesveen (Ov) een mooi stuk koe (rib eye) gekocht. Koe uit eigen tuin en eigenhandig geslacht. Een gelukkig dier dus, verwerkt door een gelukkige slager. Mooier kan niet.
Van BroadcastMarc geleerd dat je bij -1 best wel een open haard aan mag steken in de tuin. Zo geleerd, zo gedaan. Hupla de Drakenkorf in de fik! Paar blokken hout erin en vlammen maar. Wat een prachtig gezicht is dat zeg. Daar gaan we nog een hoop lol aan beleven IJwegschool! Enorm bedankt.

Geen gekke dingen gedaan met de rib eyes, gewoon straight op de Q. Mar had wat rösti gebakken en een tomatenrelish (recept volgt, toch Mar?) en wat sla erbij. Major Yummie.

vrijdag 4 februari 2011

Garnalig weekje

In aanloop naar het wijnavondje aanstaande zaterdag moeten we een paar garnalenrecepten uitproberen. Heel naar!!!  We zijn uitgenodigd voor een wijnproefavond bij een collega van mij, het thema is Zuid-Amerika. Zal wel ontzettend gezellig worden, want naast het serieuze werk is het altijd lachen. Maar iets te eten vinden uit de Zuid-Amerikaanse keuken is nog best lastig. Ik wil perse iets maken met garnalen/gamba's. Gelukkig brengt Ansley Hariott uitkomst. Jalepeno's gevuld met garnalen op de BBQ. Maar wat blijkt jalepeno's zijn vrijwel niet te koop in Nederland (eeuwig zonde). Dus op zoek naar alternatieven. Zondagavond het eerste uitprobeersel; garnalen met een kokossoepje. Meer Aziatisch dan Zuid-Amerikaans, maar wel lekker. In 1 el olie fruit je een tl milde currypasta aan en zodra het begint te geuren voeg je 500 ml kippenbouillon toe, 400 ml kokosmelk en 1 tl citroenrasp en brengt het aan de kook. Zachtjes een minuut of 5 door laten koken. Ondertussen worden de garnalen gegrild. Van te voren zijn ze ingesmeerd met olie en bestrooid met zeezout en gemalen chilipeper. Ik heb de soep nog even gebonden met maizena. De soep serveer je in een kommetje/glaasje en de garnalen kun je dopen in de soep. Het was erg lekker, maar ik weet nog niet of dit de vervanger wordt van de jalapeno pepers voor zaterdag.