zondag 23 januari 2011

Familiefotomiddag

Het wordt al bijna een traditie, ons familiefotomiddagje. 1x per jaar komt de familie van JeeWee bij elkaar om naar de vakantiefoto's van elkaar te kijken. We zijn allemaal gek op fotograferen en er zitten geweldige bestemmingen bij. JW zijn zus en zwager, zijn fervent zeilers en sinds een paar jaar gaan ze voor een paar maanden de zee op richting de Scandinavische landen. Zijn neven en nichten zijn echte wereldreizigers, dus de foto's liegen er niet om. Dit jaar hebben we allemaal een gerecht gemaakt, wat bij onze foto's/ vakantieland zou passen. Wij zijn naar Amerika geweest afgelopen zomer, maar wilden niet aankomen met hamburgers. Dus dat werd zoeken in "Jamie in America". Het was nog lastig om een gerecht te zoeken uit de streek waar wij geweest zijn: North en South Dakota, Wyoming en Montana. Een pitchfork-fondue leek ons niet zo geschikt (zie foto), dus werd het een zoet gerecht. Tenslotte hebben we elke dag tijdens de vakantie een donut of pecanbroodje gekocht.
In Jamie vond ik "Cinnamom swirls". Kaneelbroodjes met noten. Allereerst maak je deeg van 1 kg bloem, 1 zakje gedroogde gist, 1 el honing, 1 tl zout en 600 ml lauwwarm water. Goed kneden en dan in een kom (ingevet met olijfolie) leggen en 30 minuten laten rijzen. Warm de oven voor op 180 gr C en spreid de noten-100g hazelnoten en 100g amandelen- uit op een bakplaat en rooster ze bruin. Ondertussen laat je 150 g boter zacht smelten en mengen met 2 tl kaneel. Als de noten bruin zijn, hak je ze grof. Als ze afgekoeld zijn, mix je ze door de boter. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Bestrijk het deeg met de notenboter en 5 el honing. Rol het deeg vanaf de lange zijde op. Snijd de rol in 3 cm dikke plakken. Leg de rolletjes deeg op de kant in een bakvorm, die ingevet is en waar 100 g bruine suiker over verspreid is. Bedek het geheel met een theedoek en laat nog 40 minuten rijzen. Voordat je de bakvorm in de oven zet, strooi je nog wat kaneel en bruine suiker over de "swirls". Bak de kaneelbroodjes 25 minuten. Na het bakken moeten de broodjes gedraaid worden, zodat de onderkant boven komt.

zondag 9 januari 2011

Boeuf Stroganoff met Bell's whisky




Soms heb je bedacht om iets bijzonders te koken 's avonds, maar dan lukt het niet met de boodschappen. Zo ook deze zaterdag. 's Morgens zit ik heerlijk met m'n kopje thee en beschuitje te bladeren in het Whiskykookboek en kom ik allerlei lekkere recepten tegen. Mijn keuze valt op coquilles met bloedworst en een slowcook recept met fazant. We gaan vandaag naar Amsterdam (naar de Beurs, tentoonstelling over reclame en naar FOAM, tentoonstelling van W.Smith) dus naar mijn idee moet het met de boodschappen lukken. Maar het is ontzettend koud en er staat veel wind, dus na FOAM hebben we er genoeg van en willen we naar huis. Dat wordt dus boodschappen doen bij de Keurslager en AH in Overbos. Geen ramp, ik had het kookboek meegenomen en zoek snel een alternatief. Het wordt Boeuf Stroganoff met Bell's whisky. Niet echt spectaculair, maar wel lekker makkelijk te bereiden. Voor 4 personen neem je 400 gr biefstuk van goeie kwaliteit, 1 paprika in blokjes, 1 ui grof gesnipperd, 250 gr champignons in kwarten, 2 tenen knoflook geperst. Bak de paprika, ui en knoflook ongeveer 10 minuutjes zachtjes en voeg dan de champignons toe, nog even meebakken. Ik heb de biefstuk op onze fry-top gebakken, maar dit kan natuurlijk ook in de koekenpan of BBQ of grillpan, wel zorgen dat de biefstuk rood blijft van binnen. Dan de biefstuk in reepjes snijden. Voeg 2 tl scherpe mosterd, een flinke scheut whisky, sap van 1 citroen en wat Worcestershiresaus toe aan het paprika/champignon mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Op het laatste moment voeg je 300 ml creme fraiche, 3 augurkjes klein gesneden en 1 el paterselie toe. als het warm is, serveer je het met witte rijst en een dot creme fraiche vermengd met wat peterselie en 2 augurkjes klein gesneden. Het was erg lekker en voor wie niet van whisky (of andere drank) in zijn eten houdt, kan het geheel ook zonder gemaakt worden, maar dat is wel zonde van de lekkere whisky smaak. Het recept komt uit "The Whisky Kitchen" een kookboek dat ik gekocht heb tijdens mijn Glasgow studiereis bij mijn bezoek aan de Auchentoshan Distillery.

dinsdag 4 januari 2011

De 4 januari BBQ

Daar wassie weer: de traditonele 4 januari BBQ!
Voor ons de eerste keer, maar ongetwijfeld zijn er velen ons voor gegaan! Ik was vandaag heel luizig vrij (huh?) en vond het een fijn moment iets te maken voor Mar en Annet. Vanmorgen lag ik te luieren op ons klapbed (rug en voetjes wat omhoog). En dan komt zoon iPadje toch prima van pas! :)
Naar recepten gezocht bij en aantal van mijn foodblogs (natuurlijk zat die van de Goeroe er ook bij, srry Marc, nix kunnen vinden) en uiteindelijk ontstond een plan de campagne.
Het wordt een gerookte, gemarineerd kippenborst met een aardappel/rode ui/ blauwe schimmelkaas ovenschotel. Zo dat is eruit! Met dank aan The Dutchess (http://www.thedutchesscooks.com/) :)
Ik heb flink wat olijfolie gemixed met Marc's rub, thijm blaadjes, zwarte peper, teentje fijngesneden knoflook en 2 borrels whisky (liefst Bourbon, maar die had ik ff niet in huis). Mik daar twee biologische kippen borsten (even aankruisen in de borst voor de betere marinering) in, zorg dat de marinade overal het vlees toucheert en laat het minstens drie uur staan.
Ook nog ff de Pecan woodchips voor in de Smoker box in het water gelegd. Dat gaat een mooi smaakje geven aan de kip!
Dan: leg in een ovenschaal een laag aardappelplakjes, daarop een laagje (niet te wild!) dun gesneden rode uien en daarop verkruimelde blauwschimmelkaas (let erop: niet te sterk van smaak! Ik gebruikte Castello Blue). Meng daarna in een kom: blaadjes thijm, twee teentjes uitgeperste knoflook, zwarte peper, 200 ml room en melk. Giet dit over de schotel. Oven voorverwarmen op 200 gr C.

Ondertussen BBQ opgestart. Ging dit keer als een speer! Leve de Ecobrasa Firestarter :). De que was zo snel klaar dat ik moest wachten. Meestal sta ik in paniek in de keuken te ploeteren terwijl iedereen ongeduldig met het bestek op de tafel trommelt, maar vandaag.....was er niemand. Niet om half zes, niet om zes uur, niet om kwart over zes. Wanneer starten? JA, daar was Annet. Aan de gang dus.
Aardappelschotel voor 40 minuten in de oven gezet.
Smoker box gevuld met woodchips, na 15 minuten kipfilets erop gelegd. Duurde 20 minuten voordat ze juicy en gaar waren.
Mooi voedsel! Niet te moeilijk klaar te maken, ik was in 30 minuten klaar met alle voorbereidingen. So, keep in mind for coming summer :))) En Annet was er ook heeeeel blij mee!