zondag 19 september 2010

Gewoon een vrijdagavond: Tuna on roasted salsa

Lekker eten. Niet onbelangrijk in een mensenleven. In ieder geval in ons mensenleven :)
Ik heb mezelf beloofd (voor de zoveelste maal) meer lekker te koken. Leuke recepten met fijne smaken, uitdagend, en garantie voor lekker tafelen..... Een behoorlijke opdracht die ik zeker niet elke dag/ week waar ga maken. Maar toch, hier een eerste poging.
Die Jamie O. kan behoorlijk inspirerend zijn en we zijn net in de States geweest, dus dat kookboek gepakt. Ik moet zeggen: briljante maaltijd in elkaar gekookt (ja ja enige bescheidenheid is mij soms vreemd). Let op!

Eerst gaan we de salsa maken. Eerst de BBQ aansteken, want je moet de volgende groenten lekker "blisteren": 2 groene pepers, 2 groene paprika's, 1 rode ui (gepeld en in tweeen) en 8 tenen knoflook (ongepeld). Wanneer de vellen er bijna af springen haal je van de BBQ af. Pellen maar! (pepertjes even in plasticfolie, gaan de velletjes er makkelijker af). De hele mikmak in een food processor, sap van 3 limoenen, handvol vers gesneden koriander, flinke scheut virgin olijfolie, peper, zout erbij en draaien maar!! Maak de salsa niet te fijn. een beethe grove stukjes  komt de smaak ten goede.
Vervolgens grijp je een courgette bij zijn kladden (even afspoelen) voor de salade. Neem een peeler en schaaf in de lengterichting zo dun mogelijke plakken af. Niet de kern meenemen, dat wordt snot..bllllaaahh. Plakken in een kom doen, virgin olijfolie erbij (niet te kinderachtig!!) en een handvol fijngesneden muntblaadjes. Door elkaar heen mengen zodat alle courgette met de olie in aanraking komt. Mag best even aan elkaar "wennen" in die kom.
Dan de tonijn. Neem 2 mooie stukken MSC tonijn. Even peper en zout. Op een knoerthete BBQ (of zoals in mijn geval de frytop van de Boretti) de tonijn bakken zolas jij hem lekker vindt. Wij houden van rose.
Final: schep op en bord een paar lepels salsa, daar de tonijn bovenop leggen, ernaast courgette salade en het geheel nog eens oversproeien met virgin olijfolie.
MEGA!!!
Wij hebben er nog een lekker glas Portugese Meia Pipa vinho Branco bij gedronken.
Tjeemig, ben ik nog vergeten de aardappels in Marco's veg Rub te noemen. Snijd lekkere aardappels in stukken, virgin olijfolie erop en Marco's Rub. Tijdje in de oven bij 200 graden C totdat ze lekker eetbaar zijn. Dit keer heb ik twee halve limoenen me laten bakken, gaf een lekker fris effect aan de yammies.
Waar heeft Marco die Rub vandaan? Vraag het hem zelf op zijn eigen website.

Dan nog een laatste. Koriander is niet ons ding. Het is wel ok qua smaak, maar het overheerst snel. Mssn doen we iets fout, of valt het gewoon niet in ons "spectrum"?

zondag 12 september 2010

Vis met Korst

Na een dag hard werken is het altijd leuk om je te ontspannen in de keuken. Koken is geweldig en als je dan ook nog een goed recept hebt is het gewoon genieten. Vandaag vis, het is tenslotte vrijdag visdag. Het recept komt uit het tijdschrift Delicious, die van oktober 2010.
Visfilet met krokante korst van zongedroogde tomaat. Je hebt nodig voor 4 witvisfilets (wij hadden zeewolf), 8 zongedroogde tomaatjes, vers broodkruim (zo'n 3 sneetjes witbrood), 20 gram geraspte Parmezaanse kaas, 50 gram peterselie (fijngesneden), 1 uitgeperst teentje knoflook. Hiervan maak je een mengsel met behulp van een keukenmachine. Het mengsel kun je iets vochtig maken met de olie van de tomaatjes. Hiermee bedek je de witvis. De vis gaat in de oven voor 10 minuten op 180 graden. Dit serveer je met citroenmayonaise, sperzieboontjes en aardappelpuree. Wij hebben gesmuld.

woensdag 8 september 2010

Landschappen van de Dakota's, Montana en Wyoming

Het heeft even een maandje geduurd. Vanavond de geest gekregen en bedacht hoe ik nog een paar foto's van onze USA vakantie ga presenteren. Dit keer een overzicht van de mooiste landschapfoto's die Mar en ik gemaakt hebben. Ik heb niet overal bijgezet waar het is, pure luiheid misschien. Maar ook een uitnodiging om gewoon langs te komen en dan nog eens onder het genot van een Bourbon of Zinfandel de rest te zien.


Volg de link en reis met ons mee.....(http://picasaweb.google.nl/116237725442996906856/LandschappenVanDeDakotaSMontanaEnWyoming?authkey=Gv1sRgCKfOu8-Bgpio4wE#).
CU later!!!

vrijdag 3 september 2010

Webertime!!!!

A new era has arrived! Heb onszelf een nieuwe BBQ gekocht, een hele echte Weber. Een Smokey Joe, diameter 37 cm. Naast onze bestaande vaste barbecue een mooie aanwinst voor het buitenspectrum.

 Dat viel nog niet eens mee zoon ding in elkaar schroeven, uiteindeljk lukte het en het resultaat was.........bekend neem ik aan.
Uiteindelijk stond alles klaar for take off. Aan de slag met een pracht recept. Let op, simpel doch verukkuluk:
Maak een "marinade" van orange cut marmelade (4 el), sesamolie (1 el), balsamicoazijn (1el) en vijfkruidenpoeder (2 tl). Even goed mengen. Bestrijk daar twee mooie eendenborsten (met vel) mee in. Laat deze een uurtje of zo in de koelkast lekker aan elkaar wennen. :)
Daarbij hadden we lekkere groenten gesneden (rode paprika's, portabello's, courgette's) om te cue'en. Dus... de vaste BBQ aan (groenten, afgemaakt in een schaal met virgin oil en balsimico azijn) en de Weber (daar ging de eend op voor 25  minuten indirect barbecuen).
Nu kan ik aardig overweg met houtskool, en in zeer mindere mate met briquettes (hate!), maar met mijn nieuwste aanwinst: Ecobrasa blokjes (http://www.eco-logisch.nl/Details.asp?ProductID=2034) al helemaal niet. De Weber wilde niet doen wat ik wilde met die blokjes. De BBQ Guru Marco (http://broadcastmarc-grilladventures.blogspot.com/) nog gebeld, maar die liet afweten. De eendenborsten zagen er na 25 minuten nog niet eatable uit. Grrr. Dan maar op de vaste cue voor a good old time burn up!
Uiteindelijk werd het toch nog een suc6. De subtiele smaak van de marinade is in evenwicht met die van de eend. Met een mooi glaasje wit (Beaulieu, Colombard/ Ugni Blanc, 2009) was het best te "haggelen".

Toch een deukje in mijnBBQ zelfvertrouwen, er valt nog het e.e.a. t leren.